Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха машинистите на влака, предизвикал трагедията в Хитрино

22 януари 2020, 18:25 часа • 1545 прочитания

Шуменският окръжен съд призна днес за виновни двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков за катастрофата с влака на гара Хитрино, станала около 5:37 часа на 10 декември 2016 г., съобщават от Апелативна прокуратура – Варна. Присъдата за Михнев е 15 години лишаване от свобода при общ режим и без право да упражнява професията си за срок от 17 години. Наказанието на Петков е 10 години лишаване от свобода при общ режим. Той няма право да е локомотивен машинист следващите 12 години. Изменена е мярката им за неотклонение и им е наложен „домашен арест“.

Обвинителният акт срещу двамата е от 73 страници. Те са подведени под отговорност за престъпление при управление на подвижен железопътен състав, при което са били нарушени правилата за движение. В злополучния ден Михнев е бил първи машинист на влаковата композиция, а Петков – втори.

Причина за тежката катастрофа е високата скорост при навлизане в гарата, е установено при разследването. След дерайлиране на влаковата композиция, съставена от 26 цистерни и два локомотива, се стига до смъртта на 7 души, а 14 са ранени. Унищожени бяха десетки жилищни и административни сгради.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

Делото „Хитрино“ в цифри:

Досъдебното производство е 40 тома. По досъдебното производство са били назначени и извършени седем съдебномедицински експертизи за аутопсия, 14 – за причинени тежки и средни телесни повреди, 21 - за леки телесни повреди.

За разпознаване на загинали са назначени четири ДНК-експертизи.

Извършени са 10 химически  и 7 токсикологични експертизи.

За решаване на казуса по същество са назначени 4 технически експертизи –  за железния път, за скоростта на композицията, за дерайлирането й от релсовия път, както и за осигурително-техническата дейност. Направена е била и пожаротехническа, 2 компютърно-технически, 2 криминалистически и трасологогична експертиза.

Има 3 съдебнопсихиатрични експертизи. Вещите лица по наказателното дело са общо 56.

Разпитани са 90 свидетели.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес