Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Без безплатна храна и напитки за работещите нощем полицаи

20 декември 2022, 13:50 часа • 1344 прочитания

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението на тричленен състав от 19 август 2022 г., с което е отменена Наредбата за определяне на условията и реда за осигуряване на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна на служителите на Министерството на вътрешните работи за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и осигуряване на левовата равностойност на ободряващи напитки на служителите на Министерството на вътрешните работи, полагащи труд през нощта от 22,00 до 6,00 часа.

С други думи, за работещите нощна смяна полицаи и други служители на МВР не се полагат безплатна храна и пари за напитки.

Защо? Причината е, че при издаването на наредбата не е посочено колко пари ще струва това на данъкоплатците, както и какви резултати се очакват от полицаите, ако им се дават безплатни храна и напитки. "Липсата на информация относно изискуемите елементи, визирани в чл. 28, ал. 2, т. 3 и т. 4 от ЗНА, даващи гаранция за спазването на основните принципи за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, налагат извод за допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Това е основание за отмяна на наредбата", казват от съда.

Административно дело № 9825 от 2022 г. беше образувано пред ВАС по касационна жалба на министъра на правосъдието, а административното дело пред тричленния състав беше образувано по жалба на физическо лице полицай.

ОЩЕ: БЧК с безплатна храна за над 1600 деца през зимните месеци

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес