Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов щрих на бягството от Софийския затвор - служител пуснал затворниците през ключова врата

04 април 2018, 20:00 часа • 10495 прочитания

Не е ясно защо служител в Софийския централен затвор отваря вратата, която разделя помещението за свиждания и външния коридор, от който идват посетители, които имат свиждане с излежаващи присъдите си затворници.

Установено е, че бутонът е натиснат от човек от персонала, като това е станало след като затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев, придружени от двама надзиратели, отиват точно до помещението за свиждане, за да получат колет с телевизор, за което са имали разрешение. При получаване на колета, двамата вадят оръжията си, които не са били внесени с тази пратка, и обезвреждат надзирателите. След това минават в помещението за свиждане, което в този момент се почиства от чистачката Христина Александрова. От там минават през вратата, която може да бъде отворена само с бутон отвън - същата врата, през която влизат посетителите за свиждане.

Засега предположението е, че пистолетът, използван при бягството, е бил вкаран в затвора на части. Бившият директор на Софийския затвор Милети Орешарски каза пред БНТ, че още докато е управлявал учреждението, е имало такива методи.

В Софийския затвор един охранител отговаря за 150 затворници.

Пелов има 30-годишна присъда, като първото му престъпление е през 1996 г., когато влиза в едно чейндж бюро в Пловдив, убива собствениците на място и взима около 300 долара. След това се укрива, разказа Красимир Занев, бивш началник на служба "Издирвания". Занев допълни, че Пелов много добре познава планините около Ботевград, което е направило издирването му изключително трудно. По-късно, през 2011 година Пелов и негов бивш съкилийник извършват въоръжен грабеж в златарско ателие в Ботевград, където също убиват собственика и бягат. Докато бягат от полицията, Пелов взима за заложници цяло семейство, което по-късно освобождава и се укрива.

"Един много интересен случай – при издирването патрул го спира на пътя за проверка. Искат му документите за самоличност, а той вади пистолет и ги кара да легнат на земята. Държи ги на прицел, качва се в полицейската кола и бяга", разказа още Занев.

През 2016 година в центъра на Ботевград Пелов убива двама мъже от ромски произход с незаконно оръжие.

Другият избягал е Радослав Колев, убил с чук и нож 52-годишен служител на НАП и ранил тежко друг мъж, който е интимен партньор на убития. Колев има присъда от 26 години.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес