Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нападателят от автобус 83 остава в ареста

18 юни 2015, 16:56 часа • 10871 прочитания

Нападателят от автобус 83 Петър Харалампиев остава окончателно в ареста. Това реши Софийски градски съд, пред който бе обжалвана мярката за неотклонение, която му наложи районния съд, предаде БГНЕС.

20-годишнят Петър е обвинен за причиняване на телесни вреди по хулигански подбуди на двама души. Той е нанесъл средна телесна повреда, причинена чрез удари с нож по левия крак на Петър Илков. Харалампиев е причинил лека телесна повреда, причинена чрез удар с нож в десния крак на Костадин Илков, син на Петър.

И СГС също както по-долната инстанция взе предвид лошите му характеристични данни, според тях има и опасност да извърши друго престъпление.

Инцидентът стана на 11 юни между 19:30 и 20:00 часа в автобус номер 83. Освен че рани двамата Илкови, Петър уплаши и много други, пътуващи по това време в градския транспорт. СРС отбеляза в определението си, че е спорно дали са налице хулигански подбуди. Според съдията има обосновано предположение за това, че Петър е автор на деянията. Няма опасност той да се укрие, но съдът отбеляза лошите му характеристични данни и посочи, че механизмът на извършване е дързък и опасен. Според СРС многото нанесени рани сочат, че Петър не е целял да се защити.

Прокуратурата поиска постоянен арест за младежа. Петър обаче посочи различна версия от тази на обвинението и твърдеше, че не е виновен. Младежът зави, че не е избягал, отишъл в поликлиниката, тъй като по главата му имало много кръв. При задържането си пред полицейските служители е казал, че съжалява за това, че е влязъл в спор с бащата и въобще не е очаквал, че синът ще се качи с бухалка в автобуса. Спорът е тръгнал за това, че си е вдигнал краката високо на една от облегалките, възрастният мъж му направил забележка, влезли са в реплики, той се е извинил, каза адвокатът Иво Найденов. Пред съда той обясни, че самият Петър също има рани от нож по гърба, както и травми от удари с бухалка.

Освен това, според защитата не може да се твърди, че Петър е извършил това целенасочено, а е действал в условията на неизбежна отбрана. "Петър е на земята и него го бият с бухалката и той след това се измъква от ситуацията", каза защитникът и заяви, че свидетелските показания на хората, които са били в автобуса в кориците по делото обикновено са: "Не видях", "не знам какво се случи".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес