Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАП почна да налага запори във фирми с участието на Васил Божков (СНИМКИ)

13 февруари 2020, 07:30 часа • 13362 прочитания

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала да налага запори на фирми, свързани с Васил Божков, показват данни от Търговския регистър.

На 7 февруари е отбелязан наложен запор на фирма "Вабо 2017", като там всъщност е запориран делът на един от съдружниците, а именно "Вабо 2012". Става въпрос за дял от над 43 млн. лева. Васил Божков също е съдружник, като физическо лице, а неговият дял е на стойност малко над 2,6 млн. лева, но още няма отразени данни за запор от страна на НАП на този дял. Съгласно отчета на "Вабо 2017", тя е собственик на частния самолет на Божков - Bombardier Global 5000 (twin jet), пише в. "Монитор".

Вторият запор е за фирма "Лотария БГ" ООД. И там запорът обхваща дружествен дял на "Вабо 2012", но само на стойност 2550 лв. Отново като дата на вписване на запора е посочен 7 февруари. Във „Вабо 2012” едноличен собственик на капитала е Васил Божков.

Третият запор е за "Евробет" ООД. Там запорът касае дружествен дял от 7650 лв. на "Евробет Партнърс".

Ограничителните мерки са по искане на ТД на НАП-София и са заради "предполагаеми публични задължения" (неплатени данъци) на компаниите-майки т.е. "Евробет партнърс" и "Вабо 2012", става ясно още от запорните съобщения. Досега НАП не е съобщила официално, но неофициално има информация, че Божков вече е проверяван като физическо лице и съответно се проверяват негови дялове в различни фирми.

"Данъчно-осигурителният и процесуален кодекс позволява на НАП при започване на ревизия или проверка, в хода на която се очаква да бъдат установени неплатени задължения, да наложи предварителен запор. Той ще бъде вдигнат, ако очакванията не се потвърдят. По време на запора собствениците не могат да се разпореждат с компаниите, а сделки за продажба на дялове или имущество са нищожни", обясниха процедурата експерти пред "24 часа".

Припомняме, че срещу Божков има 7 обвинения, включително като водач на организирана престъпна група. Той е разследван и за финансови и данъчни престъпления.

Какво се случи вчера, 12 февруари, с един от съдружниците на Божков - припомнете си в този материал!

Всичко най-ново за ситуацията с бизнесмена научете от материалите ни за Васил Божков!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес