Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Най-добре щеше да е въобще да не идва": Главчев след като гръцкият пожар навлезе у нас

29 юли 2024, 12:15 часа • 716 прочитания

Гръцкият пожар, който горя в района на българо-гръцката границата, вече е на наша територия. Новината обяви служебният премиер Димитър Главчев по време на брифинг пред медиите в село Петрово, където е заедно с вътрешния министър Калин Стоянов.

"Най-добре щеше да е въобще да не идва", бяха думите на Главчев. Той обаче каза, че държавата е на място и ще предприеме действия. 

Районът е труден

Служебният премиер обърна внимание, че теренът е много труден.

"Реално пожарът вече е на наша територия. Има фронт максимум километър, но за съжаление в труднодостъпен терен. Имаме разположени екипи на съответните просеки", добави вътрешният министър Калин Стоянов. 

От думите на вътрешния министър стана ясно, че трудност за гасенето на пожара представлява и минно поле от българска страна. "Имат яснота къде е това минно поле, но ние няма да допуснем, който и да било от наша страна дори да го доближи. Това ни затруднява да бъдем в близост до пожара", добави още Стоянов. ОЩЕ: Премиерът и вътрешният министър пътуват към българо-гръцката граница заради пожарите

Гасенето по въздух

"Утре ще се включат в акцията два френски самолета. Кацат следобед в Пловдив и имат възможност утре и в сряда активно да действат. Във връзка сме с армията, каквото може се прави.

"Сега ще дойде хеликоптер на "Гранична полиция", който с представител на пожарната ще огледат ситуацията отгоре", уточни Главчев. 

"Нашите хеликоптери са на Министерство на отбраната. След като натрупат определен брой летателни часове, те трябва да навлязат в режим на обслужване. Най-вероятно днес няма да можем да работим", каза вътрешният министър Калин Стоянов. 

Той изрази надежда, че когато самолетите от Франция заработят, успоредно ще могат и българските самолети да се включат.

"Могат да заработят самолетите и хеликоптерите, но колкото и да са те наброй, само и единствено с тях, не можем да потушим пожара", добави Стоянов. ОЩЕ: Пожарът на границата с Гърция продължава да тлее

Взривът в Елин Пелин

Министърът на вътрешните работи коментира и взривовете в Елин Пелин, като добави, че гърмежите продължават и към момента, но увери, че складът е обезопасен. "Непрекъснато облитаме с дрон, кйото е с термокамера, който ни дава информация къде има активно горене и къде е много висока температурата", каза още Стоянов. 

Той добави, че днес ще бъдат разпитани пожарникарите, които са извели доц. Шишков и дъщеря му.  

Министърът коментира, че участието на свидетел на взрива в сутрешния блок на бТВ. "Аз доста се изненадах и ми става интересно как на петия ден от възникване на инцидента се появява свидетел-очевидец. Той не идва при нас, за да изговорим какво и как се е случило, а отива първо в телевизионните студиа. Колегите са се възмутили, че този човек, който и да е той, си е позволявал да дава оценка къде е трябвало да стоят пожарникарите, накъде е духал вятърът", каза Стоянов. Според него той е трябвало да бъде в рамките на сформирания щаб. ОЩЕ: Областният управител на София свика среща заради взрива в Елин Пелин (СНИМКИ)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес