Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На втора инстанция - родителите на Стоян Балтов вземат по-малко обезщетение за бавно правосъдие

27 януари 2017, 13:32 часа • 1647 прочитания

Общо 20 000 лева обещетение от Софийския градски съд (СГС) и прокуратурата трябва да получат родителите на зверски убития в Студентски град Стоян Балтов. Това постанови на втора инстанция Бургаският апелативен съд (БАС), който приема, че правилното обезщетение за родителите е по 10 000 лева. Припомняме, че на първа инстанция Окръжният съд в Сливен беше присъдил 100 000 лева.

Обезщетението се налага заради забавено правосъдие. Припомняме, че Балтов беше убит преди цели 9 години. През юли 2013 г. състав на СГС с председател Петя Крънчева осъди на по 18 години затвор Александър Данаилов и Светлозар Стоилов, но оправда третия подсъдим Вили Георгиев. През април 2014 г. Софийският апелативен съд призна за виновни и тримата, като Георгиев също беше осъден на 18 г. затвор. На 19 декември 2014 г. присъдата беше потвърдена и от Върховния касационен съд, пише "Правен свят".

На втората година след убийството обаче подсъдимите вече бяха освободени от ареста, а на края на делото се оказа, че Георгиев и Стоилов са напуснали страната и в затвора влезе само Данаилов.

През цялото време на процеса роднините на убития студент изказваха опасения, че заради забавеното дело подсъдимите ще успеят да избягат преди края му и в крайна сметка двама от тях наистина се укриха. Преди да заведат делото, Балтови са опитали да получат обезщетение по реда на Закона за съдебната власт. Те подали заявление до Инспектората на Висшия съдебен съвет, но оттам им предложили по 1300 лева, което не ги удовлетворило.

През лятото на миналата година съдия Христина Марева от Окръжния съд в Сливен уважи изцяло исковете на Балтови, които са за по 50 000 лева. Според нея и прокуратурата, и съдът носят вина за забавянето на процеса, довела до невъзможност той да бъде решен в разумен срок. В решението се посочваше, че именно забавянето е довело до значително по-тежкото преживяване на трагедията от страна на родителите на Балтов.

Решението им не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес