Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първа инстанция: 20 г. затвор за Десислава Иванчева

15 април 2019, 15:45 часа • 8604 прочитания

20 години лишаване от свобода и 10 000 лева глоба – това е наказанието за отстранения кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, предаде репортер на Actualno.com.

Специализираният съд я призна за виновна за това, че е поискала подкуп - от 187 000 евро, а не 500 000, както твърдеше прокуратурата.

Всъщност глобата за бившата кметица на "Младост" е намалена, защото съдът призна аргументи на защитата за нарушени права на Иванчева при ареста и лошите условия в ареста, заради което ѝ се дължи обезщетение - от 10 000 лева. Най-висока е глобата на Биляна Петрова - 15 000 лева, а на Петко Дюлгеров е наложена санкция от 12 000 лева.

Като съучастници са посочени другите двама – зам.-кметицата Биляна Петрова и соченият за посредник Петко Дюлгеров. Те получиха съответно 15 и 12 г. лишаване от свобода.

Съдия Иво Хинов посочи, че делото има "политически нюанс", като заяви, че не може да се твърди, че инвеститорът Александър Ваклин е провокирал подсъдимите.

Самият Дюлгеров за пръв път коментира пред медии случая, като настоя, че му е оказван натиск. Той заяви, че е получил 14 000 евро хонорар от строителния предприемач Александър Ваклин - пари, за които прокуратурата твърди, че са делът на Дюлгеров от подкупа. Той взел парите, защото му предстояла операция, но нямал договор за парите. Дюлгеров твърди, че имал нужда от трансплантация на роговица, не работел и имал три деца.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес