Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъж уби крадец на местопрестъплението - кой е виновен?

10 ноември 2014, 08:00 часа • 44440 прочитания

Банално и битово, но с фатален край – така приключва случай в столичния квартал „Редута”, при който крадец влиза в мазе на живущ в кооперация в квартала и собственикът го спипва на местопрестъплението, като в схватката крадецът е убит.

Какво точно се случва не е напълно ясно – крадец влиза през входната врата на кооперацията и слиза към мазетата. Насочва се към мазето вдясно. Според неофициална информация мъж от първия етаж чува шума, взема нож и слиза в мазето. Там става боричкане и в крайна сметка крадецът е ранен смъртоносно, информира Нова телевизия.

За момента данните са крайно оскъдни – не е ясно какво точно се е случило, но негов съсед смята, че комшията му се е защитил. Познавам го, прекрасни хора са – и аз да бях на негово място, и аз така бих постъпил, подчерта съседът. В мазетата ни се влиза съвсем редовно – отказах се да заключвам мазето и гаража си. Там вече не слагам нищо интересно, добави той.

Законът трябва да бъде променен – не може жертвата, която се защитава, сега да бъде обвинена. Престъпникът влиза в негова собственост – как жертвата ще е виновна, възмути се домоуправителят. И полицията трябва да има по-големи правомощията, смята той.

Според адвокат Марин Марковски в случая би трябвало да има достатъчно доказателства какво е станало. Когато те нападат, ти си длъжен да използваш нож – имаш право да се защитаваш с всички сили, за да не ти счупят главата, краката или ръката. Не се водиш нападател, ако искаш да задържиш престъпник, добави юристът. В закона е записано, че когато бъдеш нападнат, можеш да се защитаваш, а не да бягаш. Има и детайл – можеш да защитаваш и правата си, не само физическата си неприкосновеност. С други думи – можеш да защитиш правото си на частна собственост. Учуден съм как още се коментира това – чл. 12, Наказателен кодекс, подчерта Марин Марковски.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес