Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миню Стайков поиска отвод на прокурор, прокуратурата не се съгласи

03 май 2019, 13:15 часа • 3611 прочитания

Прокуратурата отхвърли исканията за отвод на прокурор, подадени от Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Става въпрос за наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, който е част от Специализираната прокуратура. Той е отговорен за досъдебното производство относно организирана престъпна група (ОПГ), продавала акцизни стоки без бандерол и в която ОПГ държавното обвинение счита, че е участвал и Стайков. Прокурор Кънев наблюдава и друго досъдебно производство - че в периода от януари 2015 г. до октомври 2018 г. организирана престъпна група е вършила данъчни престъпления, документни престъпления, както и престъпления против паричната и кредитната система. По това производство Стайков няма никакво отношение.

Вчера, 2 май, Стайков е поискал отвод на Кънев и по двете производства, като също искане за отвод има и от свидетел, разпитван по второто наказателно производство. Исканията са идентични - с твърдения за неправомерни действия на прокурор Кънев във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии на Миню Стайков и членове на неговото семейство; за упражняване на психологически натиск върху друг обвиняем, с цел даване на лъжливи показания; за свързаност и близки отношения с лица и търговски дружества /собствениците на "Винпром Пещера"/, за които се сочи, че са конкуренти на бизнеса, развиван от Стайков и притежаваните от него търговски дружества. Последното се мотивира с данни за покупки на недвижими имоти, осъществявани от Ангел Кънев.

Апелативната специализирана прокуратура обаче не е установила намеса на Кънев в данъчните ревизии, нямало и натиск при разпита на Стайков - защото на посочената дата, когато бизнесменът е разпитван в Карнобат (5 септември, 2018 година), прокурор Кънев изобщо не бил в града, а нямало и основания да се вярва на твърденията на Стайков, че прокурорът е близък с негови бизнес конкуренти. Прокуратурата обаче не посочва защо няма основания да се счита, че Кънев няма връзки с бизнес конкуренти на Стайков.

Проверка на последните твърдения е извършена и от главния прокурор Сотир Цацаров, до когото са били адресирани копия от молбите за отвод, с оглед данни за дисциплинарни нарушения. От информация в Имотния регистър, както и от представените нотариални актове и други документи е установено, че:

- през 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев е закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, вкл. и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма "Агрион";

- както тези, така и други притежавани от него земеделски имоти, закупувани от частни лица, са придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път;

- паричните средства за тези сделки са с ясен и деклариран по съответния законов ред произход.

- прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, сочени от Стайков като конкуренти.

Прокуратурата счита, че исканията за отвод целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. "Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на Стайков в гр. София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност", пише в становището на държавното обвинение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес