Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министърът на транспорта иска до осем години затвор за кражба на жп релси

20 януари 2014, 14:00 часа • 25788 прочитания

От две до осем години затвор за кражба на части от железопътната инфраструктура - това е предложението, което транспортният министър Данаил Папазов ще представи тази сряда (22 януари).

Още в събота, 18 януари, министър Папзов определи извършеното за терористичен акт. Причината е, че ако е пътувал пътнически влак, е щяло да има човешки жертви заради кражбата на скрепителни елементи от жп линията между Яна и Мусачево, предаде Агенция "Фокус".

Днес сутринта главният ревизор по безопасността на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Бисер Минчев потвърди преценката на Папазов. Минчев дори поиска най-малко десет години затвор за такова престъпление.

Всеки един от откраднатите елементи по жп линията тежи 8 кг, общо отмъкнатото желязо е над 3 тона. Експерти от Национална компания "Железопътна инфраструктура" изчисляват, че този метал може да се продаде за към 1700 лева, по цена от 50 стотинки за килограм. Щетите, които нанесе кражбата обаче, са за поне половин милион лева.

Отделно Данаил Папазов каза, че само за последните няколко дни групи от Министерството на транспорта, "Автомобилната администрация", Националната агенция по приходите и КАТ са направили над 1400 проверки, от които има съставени 65 акта, като на 17 автомобила са отнети регистрационните номера. По думите му, тези нарушения са главно за нерегламентирани превози.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес