Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марковски: Москов иска да защити лекарите - как може да е ксенофоб?

09 декември 2014, 18:00 часа • 30821 прочитания

Категорично Петър Москов не е ксенофоб. Защо трябва министър като прави усилие да защити лекари, бити от роми, да бъде обвиняван, попита адвокат Марин Марковски в предаването „Лице в лице”.

Трябва да има един разумен механизъм, с който да бъдат запазени здравните работници. Държава е виновна е мантрата на правозащитниците. Това е съждение, не решение. Докато не се извърви пътя към образованието, към културата, редно е да си спомним, че животът се състои от реалности, подчерта Марковски. Трябва да има санкция за побой над лекар, равна на тази на съдиите и прокурорите, категоричен беше той.

Съдебната система

Въпросът за съдебната система мен ме тревожи – не съм стигнал до отчаянието, но съм на път да се отчая. Това каза адвокат Марковски във връзка с последния голям скандал там – със съдия Румяна Ченалова.

По презумпция никой не може да бъде доволен от съда. Работата на съда не е хората да излизат доволни, припомни Марковски.

Въпросът със съда не е само с избора на делата. Да припомним, че постановление на прокурор на по-ниска инстанция може да бъде отменено от прокурор на по-висока инстанция. А Висшия съдебен съвет (ВСС) е „майка и татко за съдиите”. Но когато съдията иска да направи кариера, това трябва да се случва само по един начин – когато е почтен и когато познава закона. Но ВСС е със структура, която е политически повлияна. Така се избира и Конституционният съд, така се избира и главният съдебен инспектор. Така съдебната система е под политическо влияние и няма истинско разделение на властите, подчерта Марковски.

Мисля, че съдиите могат да членуват в рибарски, не в ловни дружинки – жалко е да се убиват сърнички. Не трябва обаче съдии да членуват в масонски ложи, защото са тайни и има вътрешни правила. Ако членуваш в такава ложа, не можеш да си независим, смята адвокатът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес