Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на БОЕЦ осъди прокуратурата за незаконно подслушване

21 май 2024, 14:45 часа • 1226 прочитания

Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 6000 лева заради незаконното му подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ през 2020 г. Това става ясно от решението на Софийския градски съд (СГС), където Георгиев предяви иск за 30 000 лева за претърпените от него неимуществени вреди от подслушването, съобщи сайтът news.lex.bg.

Как се стига до делото?

До делото се стигна, след като през лятото на миналата година Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) уведоми Георгиев, че е бил незаконно подслушван. Това е станало след искане на 21 юли 2020 г. на закритата вече Специализирана прокуратура, което е било одобрено още същия ден от зам.-председател на закрития вече Специализиран наказателен съд.

ОЩЕ: БОЕЦ със сигнал до ДАНС: ДПС готви измами на парламентарни и европейски избори (СНИМКИ)

Според мотивите към искането Георгиев трябвало да бъде подслушван два месеца, защото имало данни от ГДБОП за подготвяни провокации по време на антиправителствените протести и провокиране на масови безредици.

Според получената информация ставало дума за престъпна група, финансирана от Васил Божков, като се раздавали пари на футболни агитки и хора от криминалния контингент, за да протестират и да провокират полицаите. Информацията за Георгиев пък била, че като председател на БОЕЦ активно агитирал протестиращите, като ги приканвал към безредици и стълкновения МВР с думите „бой до дупка, до постигане на целите“. Бил деен участник и в разигралата се ситуация на плажа в „Росенец“ с основна цел да има сблъсъци и „да се лее кръв“. Също според оперативната информация Георгиев поддържал контакт с приближени до Божков, които го финансирали.

ОЩЕ: Протест на БОЕЦ: "Вън Митрофанова и руските агенти в България" (ВИДЕО)

Става дума за делото, което беше образувано в спецпрокуратурата, докато главен прокурор беше Иван Гешев, по което се разследваше престъпна група, която целяла „да бъде съборена, подровена и отслабена властта в републиката и извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места“. Това разследване беше прекратено в средата на миналата година.

В последвалите след разрешението на съда два месеца на подслушване на Георгиев била събрана информация за разговорите му със семейството му, с журналисти, адвокати по повод съдебни дела и др. В преобладаващата си част те били свързани с протестите по това време и провеждането им на различни места в страната, но не е била получена никаква информация за готвено или извършено престъпление. Въпреки това с идентични мотиви като в предходното искане, през септември 2020 г. от Специализираната прокуратура поискали и получили отново разрешение за продължаване на подслушването на Георгиев с още два месеца, което продължило до края на ноември 2020 г.

Близо 3 години по-късно констатациите на проверката на бюрото за контрол на СРС бяха, че исканията за подслушване не са отговаряли на изискванията на закона, тъй като от тях не е могло да се направи обосновано предположение, че Георгиев е образувал, ръководил или участвал в престъпна група, а подслушаните разговори още в началото са могли само да опровергаят едно такова предположение.

Решението на съда

До същите изводи е стигнала и съдия Екатерина Стоева от СГС, става ясно от решението ѝ. В него тя описва, че исканията на прокуратурата не са били надлежно мотивирани, нямало е никакви данни за връзка на Георгиев с Васил Божков, както и бизнесменът да е финансирал БОЕЦ.

„Видно от доказателствата по делото, от поисканите и разрешени СРС по първото искане за период от 2 месеца е бил приложен един способ – подслушване, въз основа на който не са събрани относими към фактическия състав на престъплението или уличаващи ищеца данни, а единствено са потвърдили участието му в протестите. След като не са дали резултат, вместо да бъде прекратено използването на СРС, прокурорът направил искане за тяхното продължаване с още 2 месеца, мотивирано по същия начин и при същите обстоятелства в отклонение на закоана“, се казва в решението.

ОЩЕ: БОЕЦ внесе сигнал срещу Пеевски и Гешев за КТБ, показа десетки документи (ВИДЕО)

Според съда Георгиев е претърпял вреди от незаконното подслушване, които се изразяват в описаните от него и от разпитаните двама свидетели унижение, притеснение, несигурност, гняв и разочарование от действията правосъдната система. Негови близки са дали показания, че след като разбрал, че е подслушван, Георгиев станал по-затворен, ограничил контактите си, променил начина на комуникация с членове на сдружението и съмишленици, притеснявал се, че ще бъде загубено доверието в сдружението му, защото могат да бъдат разкрити източниците му.

Съдът приема, че справедливото обезщетение за Георгиев е 6000 лева, тъй като срещу него е било приложено само подслушване, получената информация е била унищожена, не е станала достояние на други лица, освен на тези, които са се занимавали с искането, разрешението и прилагането на СРС, а срещу него не е било повдигнато обвинение.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес