Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кражбата на тефтерите на Златанов била случайна?

12 ноември 2014, 20:20 часа • 18607 прочитания

Прословутите тефтерчета на Филип Златанов (на снимката) са били откраднати случайно, а не по поръчка. Така смята експертът Стефан Бенчев, от чиято кола изчезнаха записките.

Точно преди седмица Стефан Бенчев отива за първи път до следствения отдел на градска прокуратура със собствения си автомобил. Дотогава винаги ползвал такси. Носи със себе си и тефтерите. Срокът за експертизата бил съкратен и той трябвало да ги върне възможно най-скоро. „За първи път пътувам по тоя маршрут, обърках се по пътя. Вместо да свия на едно място, свих на друго”, твърди Бенчев пред БТВ.

Объркването му е кратко. Щом усеща, че се движи в грешна посока, прави обратен завой. Тогава забелязва и че една от задните гуми е спукана. „Отзад някой ми светна с фарове и като ме подмина, сочи нещо. Аз погледнах и видях гумата”, разказа още вещото лице.

Бенчев разказва как слиза от колата си и понеже няма резервна гума, тръгва да търси помощ. Оставя колата без надзор, но заключена. Чантата със записките остава в нея. „Чантата беше на земята, да легне на пода. Тя е със затъмнено задното стъкло”, обясни още той.

Оказва се и че гумаджията не може да помогне веднага и така вещото лице се връща при колата. „Отдалечих се отстрани да отида до малка нужда. Оставил съм от 3 до 4 минути колата без надзор. Тогава отключена беше”, признава Стефан Бенчев.

Днес той предполага, че кражбата е станала точно в този момент. Веднага подава сигнал. „На 112 се обадих, те казаха утре да отида в 6-то РПУ да дам заявление. Не съм споменавал служебни, от особена важност. За мен всички са обекти”, каза още Бенчев.

Това, че тефтерите на Филип Златанов са откраднати, няма да затрудни делото срещу него. Така поне твърдят от прокуратурата в прессъобщение.

"По повод широкия обществен интерес и многобройните медийни публикации от последните два дни, свързани с кражбата на тефтерите на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Софийска градска прокуратура (СГП) заявява, че към материалите по делото, което е в съдебна фаза, са приложени в САС заверени ксерокопия на бележниците. Именно на база на тези доказателства има постановена осъдителна присъда на Златанов от Софийски градски съд. Изчезването на оригиналните тефтери не би следвало да затрудни приключването на въззивното производство пред Софийския апелативен съд (САС)", пише в текста.

По-рано днес случаят бе коментиран от главния прокурор Сотир Цацаров. Едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник, каза магистратът по повод опасенията на правосъдния министър Христо Иванов, за обратното.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес