Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Контрабандни златни накити задържаха на "Капитан Андреево"

20 февруари 2023, 17:38 часа • 1160 прочитания

Над половин килограм златни изделия на стойност 60 139 лева откриха митническите служители при проверка на товарен автомобил на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Автомобилът с турска регистрация е превозвал стоки от Турция за Германия. В дрехите на водача са открити златни накити с тегло 533,60 грама от 14 и 22–каратово злато.

Контрабандните златни изделия са задържани, а по случая е образувано досъдебно производство. Шофьорът е с мярка за неотклонение и парична гаранция от 3000 лева, уточниха от прокуратурата.

От Агенция "Митници" напомнят, че при пренасяне на изделия от благородни метали през границата на страната, външна за ЕС, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама, а от сребро – 300 грама.

ОЩЕ: Иззеха близо 2 кг контрабандни златни накити на „Капитан Андреево“

През 2022 г. на "Капитан Андреево" са задържани над 100 килограма златни накити, сплави и отливки, както и 36 кг ювелирни изделия от сребро. Нелегалният трафик е почти винаги в посока от Турция за България или Западна Европа, а причината е по-ниската цена на благородните метали в югоизточната ни съседка, коментират митничари. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес