Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Контрабанда на забранени руски стоки през Хасково - разследване от Чехия

06 януари 2023, 06:01 часа • 5144 прочитания

Руски стоки, които не би трябвало да може да се изнасят в Европа, всъщност стигат до Стария континент и по маршрут през България, идващ от Турция. Това показа разследване на чешкото издание Seznam Zprávy.

За какви стоки става въпрос? Дървесина, торове, желязо. Контрабанден канал е организиран през Хасково, твърди в своя материал журналистът Янек Крупа, който събира данните под прикритие. Той се прави на бизнесмен, готов да търгува с контрабандата и успява да си уреди среща с организатор на контрабандни канали.

Кой е организаторът? Руснакът Ернест Рошал, който има и израелско гражданство, а това му помага да пътува по света без пречки.

"Изграждането на инфраструктурата ми отне три месеца. Прекарвахме стоките с камиони през Грузия до Турция или с кораб от Новоросийск до Истанбул", описва Рошал механизма пред репортера, за който си мисли, че е бизнесмен.

Каква е схемата по думите на Рошал: ""В Турция ние сменяме страната на произход. Всички руски печати ще изчезнат, ще избелим името на фирмата. След това ще транспортираме стоките от Турция до България, до друга моя фирма. Вие ще купувате оттам. Значи на хартия не от Русия, не от Турция, а от България. Мой човек ще направи пълното митническо оформяне".

В България Рошал работи с фирма "Сайнъм Ес Джи Ен", регистрирана на бул. "България" 2 в Хасково. Според Търговския регистър, фирмата се занимава със следното: "Проектиране, производство и монтаж на интериорни и екстериорни рекламно-информационни елементи, покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид, внос, износ, продажба на стоки от собствено производство, търговско представителство и посредничество на български и чуждестранни физически и юридически лица, включително посреднически услуги при покупко-продажба, замяна и отдаване под наем на недвижими имоти, комисионни, спедиционни и превозни сделки, складови сделки, сделки с интелектуална собственост, хотелиерски, туристически, рекламни, информационни, програмни, импресарски или други услуги, консултанска дейност, покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, лизинг и всяка друга дейност, която по предмет и обем изисква да бъде извършвана по търговски начин и не е забранена за осъществяване от българското законодателство, дори и да не е изброена по-горе." От 2015 година насам единствен притежател на капитала е Катя Балева.

Рошал обаче обяснява, че сделката се осъществява от приятелска фирма в България, а всичко се контролира от негов човек, който е бивш полковник и, както се изразява руснакът с израелски паспорт, "последният (бивш) заместник-директор на Агенция Митници", който има частни митнически складове в близост до турската граница.

В крайна сметка Крупа казва на Рошал кой е в действителност и руснакът за известно време "забравя", че говори английски език. А след това намира оправдание - сделките за съответните стоки били преди да станат ембаргови.

ОЩЕ: Контрабанда на руски стоки през Хасково. Кой във властта е от Хасково, пита Илиян Василев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес