Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кьовеши постигна рядка присъда в България, но не по големите разследвания

01 октомври 2024, 14:00 часа • 1164 прочитания

Три години затвор за български млекопроизводител – това е една от редките присъди, които Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши успя да постигне в България към днешна дата.

Подправени документи

На 30 септември 2024 г. Софийският градски съд призна подсъдимия А.Р.М. - български гражданин, роден във Варна - за виновен. Той е представил подправени документи, за да може да изгради с евросредства цех за преработка на мляко. За целта е поискал от Държавен фонд „Земеделие“ над 470 000 евро.

Още: Кьовеши: Организираните престъпни групи се насочват към европейските субсидии

За предварителното плащане на половината от договорната сума обвиняемият е представил банкова гаранция, която е била отхвърлена от разплащателната агенция заради несъответствие с изискванията. По-късно той е представил още подправени документи, за да изглежда, че са внесени необходимите промени.

По-конкретно – на 13 декември 2017 г. в София, в качеството му на управляващ и представляващ търговско дружество, подсъдимият е представил с писмо пред ДФ „Земеделие“ неверни сведения, съдържащи се в Промяна №01 от 8 декември 2017 г. към банкова гаранция 4031/30.11.2017 г., на която е придаден вид, че изхожда от „И.А.Б.“ АД – клон Варна, и че е подписана от управителя на банковия клон, както и че банката е обвързана от волеизявлението в промяната към банковата гаранция, за да бъдат получени средства от фондове, предоставени от ЕС на българската държава.

В резултат на това дружеството „Б.“ ЕООД получило по сметка на 22 декември 2017 г. сумата от 463 676.21 лв. Това е авансово плащане – безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

Още: Европейската прокуратура влезе в община Симитли

Присъдата

Съдът осъжда А.Р.М. на наказание три години лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от Наказателния кодекс, отлага за срок от пет години. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд, гласи съдебното решение.

Софийски градски съд уважава изцяло предявения от ДФ "Земеделие" граждански иск, като осъжда подсъдимия да заплати на фонда паричната сума от 463 676.21 лв. - обезщетение за причинените с престъплението имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 13.12.2017г. до окончателното изплащане.

Подсъдимият трябва и да заплати в полза на държавата такса от 4% върху уважения размер на гражданския иск в размер на 18 547.05 лв.

В полза на ГДБОП пък той трябва да възстанови направените по делото разноски на досъдебното производство в размер на 466,25 лева и 5 лева държавна такса за служебното издаване на изпълнителен лист.

Още: Кьовеши конфискува сгради и коли заради измама с еврофондове

Присъдите на Кьовеши у нас

Присъдите, които Европрокуратурата успява да извоюва у нас, са рядкост. Първата беше през 2022 г. - управител на винарска изба в Пловдив е осъден за опит за измама, свързана с еврофондове, насочени към насърчаване на износа на вино извън Европейския съюз. Установено е, че той е ощетил ЕС с почти 400 000 евро.

Обвиняемият се признал за виновен и сключил споразумение с Европейската прокуратура, одобрено от Специализирания наказателен съд. Той получи наказание от една година лишаване от свобода с отложено изтърпяване от три години и глоба от 2000 лева.

Припомняме, че Кьовеши има далеч по-големи разследвания в България - например влизането в офисите на "Булгартрансгаз" през август тази година. Все още се очаква информация какво се случва там: Няма измама в разширението на Чирен: Говори енергийният министър.

Още: Лаура Кьовеши - пълно разочарование с европравосъдието в България

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес