Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидат-депутатът, свързан с фалшивите COVID сертификати, вече е обвиняем

10 ноември 2021, 17:10 часа • 3499 прочитания

Кандидат-депутатът от НФСБ - Величко Георгиев, свързан с фалшивите COVID сертификати вече е обвиняем. Това стана ясно от съобщение на Софийска градска прокуратура (СГП).

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2021 г. Величко е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 02.11.2021 г. в гр. София, действайки като помагач, умишлено е улеснил издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31.05.2021 г. Георгиев е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи.

Според събраните доказателства той е набавял лични карти на лица, които не са ваксинирани и е получил парична сума от 1350 лева, срещу която е обещал да съдейства за издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини.

Обвиняемият не се e признал за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

Припомняме, че Националният изпълнителен комитет на НФСБ  изключи преди два дни кандидат-депутата Величко Георгиев за уронване престижа на партията. В събота той беше осветен като част от схема за фалшиви зелени сертификати. Actualno.com потърси коментар от патриотичната формация и от там съобщиха за това решение на Националния изпълнителен комитет.

Освен че е изключен от партията, Величко Георгиев подаде собственоръчно заявление за излизане от кандидат-депутатската листа в 23 и 24 МИР, което е прието от РИК, добавиха от НФСБ.

Още един кандидат-депутат от НФСБ е изключен от партията и е напуснал листата. Това е Валентин Велев, за когото беше установено, че отглежда канабис в Сливенския Балкан. Във връзка със случая в Сливен от партията казаха, че въпросът за тях е решен.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес