Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жената на Лозан Панов осъди медия на Пеевски за клевета

05 август 2020, 10:29 часа • 4643 прочитания

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - Елисавета, окончателно осъди две издания на "Телеграф Медиа" ЕООД за клевета, съобщава "Де Факто". Става въпрос за "Монитор" и "Телеграф" - медии, които са свързвани с депутата Делян Пеевски, като той официално е издател на "Телеграф".

Искът е за 30 000 лева плюс съдебни разноски, като не е ясно дали те са платени.

Дотук се стига, след като върховните съдии Борислав Белазелков – председател и докладчик, Бойка Стоилова и Велислав Павков от Гражданската колегия на ВКС не допуснаха до касация жалбата на "Телеграф Медиа" ЕООД. Определението им е от 14 юли тази година и е окончателно. Причината - жалбата няма основание.

Панова осъди "Телеграф Медиа" за статията "Черният лебед" на Лозан с кримидосие', която беше публикувана без посочване на автор през пролетта на 2017 година в "Монитор" и "Телеграф". Панова твърдеше, че са изнесени неверни твърдения за извършено от нея престъпление в началото на XXI век, както и за участието ѝ в организирана група за дестабилизиране на държавата. "Телеграф медиа" ЕООД оспори иска, понеже въпросните статии били препечатани от "Агенция Монитор", която има друг издател. Освен това, според "Телеграф" нямало нарушение на закона, а заключенията в статията са в рамките на гарантираното от Конституцията свободно изразяване на мнение.

Интересен факт е, че на първа инстанция Панова загуби - в Софийския районен съд, но на втора, т.е. в Софийския градски съд (СГС), успя да спечели. СГС посочи, че според полицейска справка срещу Панова е имало сигнал, но не е образувано досъдебно производство поради липса на доказателства.

Припомняме, че Панова е и главен редактор на немскоезичния вестник "Виртшафтсблат", излизащ у нас.

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес