Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Апелативният съд не пусна Кристиан Николов от ареста

10 ноември 2020, 12:39 часа • 2374 прочитания

И Софийският апелативен съд отказа по-лека мярка за неотклонение на обвиняемия за смъртта на журналиста Милен Цветков, предава БНР.

22-годишният Кристиан Николов поиска да е под "домашен арест", който да се контролира с електронна гривна. Това е пореден опит на обвинения да излезе от ареста, където се намира от края на април - след катастрофата. Подробности за инцидента и развитието на разлседването ще намрите в тези материали.

Какви са мотивите за решението на апелативните съди?

Според Веселин Пенгезов, Десислав Любомиров и Атанаска Китипова по делото са събрани достатъчно доказателства, че, шофирайки с висока скорост след употреба на наркотици и пренебрегвайки червения светофар, Кристиан Николов е ударил колата на Милен Цветков, което е довело до смъртта му.

Обстоятелството, че с действията си 22-годишният млад мъж е заплашил живота и на други участници в движението, които по това време са били на кръстовището, където на Великден стана тежкия пътен инцидент, мотивира тримата апелативни съдии да заключат, че той е с висока степен на обществена опасност.

Според тях въпреки чистото съдебно минало, липсата на криминалистични регистрации и добрите характеристични данни, поведението на Кристиан преди и по време на инцидента правят реална, а не хипотетична опасността на свобода той да извърши друго престъпление.

Съдът не коментира обвинението на Николов за умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков с аргумента, че това ще се изяснява по време на съдебния процес.

А той, ако се съди по уверенията на прокуратурата, би трябвало да започне скоро, тъй като разследването вече е приключило и предстои изготвянето на обвинителния акт.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес