Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гешев видя съюз на Цветан Василев и Иво Прокопиев - да дискредитират прокуратурата

31 май 2019, 08:30 часа • 5270 прочитания

Плащане на определени хора за дискредитиране на прокуратурата – така ръководителят на Спецпрокуратурата и зам.-главен прокурор Иван Гешев обрисува "кръг от олигарси", който работел срещу държавното обвинение, макар че някои от тези хора не се харесвали. И добави, че "хора, свързани с това образувание" (бел. ред. – гражданско движение "Боец") имат общи снимки с Цветан Василев.

"Със същия успех можеше да поиска от президента да арестува Цветан Василев или ВСС да отмени конституцията", иронизира Гешев и сметна действията на "Боец" срещу него за пиар ход. Припомняме, че "Боец" поиска отстраняването на Гешев и на главния прокурор Сотир Цацаров – заради корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване. Специално за Цацаров отново излезе информация за интересна имотна сделка – този път покупка на вила, а по отношение на Гешев бившата зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова изкара данни за баща му и ролята му в действия, приличащи на източване на приватизирано държавно предприятие още в началото на този век. Отделно стои въпросът с евентуалната връзка на жената на Гешев с Александър Ваклин - основният свидетел по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Специално за случая с Маринела Арабаджиева, ръководителят на Специализираната прокуратура използва следните думи пред БНТ: "Поредният български олигарх, който прибираме". Гешев подчерта и, че имало връзки на Арабаджиеви с Цветан Василев, без да го посочва по име. И даде друг пример как олигарсите се обединявали по интереси – "подсъдимият Прокопиев" не харесвал "подсъдимия Цветан Василев", но имали интерес прокуратурата да не си свърши работата, а хора като Арабаджиеви и Баневи един вид били нещо като свързки.

По делото "КТБ" Гешев коментира, че има вторични производства спрямо основното дело, които са отделни истории сами по себе си за източване на банката. Гешев не пропусна да похвали и основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов за смелостта му да говори.

Същевременно по случая с арестувания кмет на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев Гешев не пожела да коментира, но го сравни със случая "Иванчева", като обясни, че заради широкия отзвук в медиите други като Иванчева почнали да си прикриват следите и да затрудняват прокуратурата. "За съжаление изнасяхме показно как да не допускат грешки", каза Гешев. И добави, че случаят с Ралев бил "доста по-качествено отработен", визирайки възможната престъпна дейност.

По случая с рекета в Монтана, зам.-главният прокурор посочи, че ставало въпрос и за наркоразпространение, както и рекет не само на земеделски производители, но и на по-дребни търговци в други браншове. Групата била водена от Мартин Антов, който нашумя като част от делото "Килърите 2". Занимават се с всичко, от което може да се изкара пари, уточни Гешев и каза още, че все още няма официално обвинение.

По случая с кмета на Божурище стана ясно, че още няма експертиза колко точно са струват 80-те декара общинска земя, продадени за 1,68 лева за квадратен метър. АДФИ обаче приключила проверка на общината и с това помогнала на прокуратурата. Считаме, че кметът Георги Димов трябва да остане в ареста, „за да не продължи тази творческа дейност”, уточни Гешев и поясни, че може и да има разширяване на разследването.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес