Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фриц Жоашен: Не знаех с какво се занимава Шериф Куаши

14 януари 2015, 20:20 часа • 18131 прочитания

"Аз съм Шарли!". Защо да не съм? Това заяви пред bTV от следствения арест арестувания по подозрения за връзки с парижките атентатори Фриц-Жоли Жоашен.

Той не отрича, че познава Шериф Куаши, с когото били в бизнес отношения. Единият от двамата братя-терористи е описан като добъч човек. В допълнение Жоашен заявява: "Да, много е коректен (Шериф). Много съм учуден, че той е извършил това (нападението на Шарли ебдо)".

Пред микрофона французинът все пак не отрече, че добре познава хора като братята Куаши и като Шекхю Диакхаби, Имане Шанаа и Фехиме Аксой. Това лица, с които той е пътувал в един автобус за Турция и за които френските власти казват, че са част от мрежа за изпращане на бойци в Сирия, известна като „Иракски канал” на 19-ти район на Париж.

По-нататък задържаният обяснява, че би дал живота си за децата си, но не и за религията. Той отрича, че иска да стане част от "Ислямска държава".

Французинът беше задържан заради оплакване от съпругата му, че е отвлякъл 3-годишния си син. Той пътувал с приятелката си и детето и са заловени в автобус на Капитан Андреево. По време на интервюто той отрече да е искал да отвлече детето си и обясни, че отивал на екскурзия в Турция като турист.

Срещу Жоашен има издадени две европейски заповеди за арест - за отвличане на детето си и за тероризъм. Делата и по двете заповеди ще се гледат в петък от Хасковския окръжен съд.

Задържаният вече поиска да бъде предаден доброволно на френските власти по обвинението в похищение.Той заяви още, че и по по-тежкото обвинение също желае да се предаде на френските власти.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес