Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експертните оценки за случилото се в Горни Лом няма да са готови навреме

25 февруари 2015, 16:31 часа • 16109 прочитания

До изтичането на 6-месечния срок няма да бъдат готови всички експертни оценки по делото за причините, предизвикали аварията в барутната фабрика "Миджур" във видинското село Горни Лом. Затова ще се иска удължаване с четири месеца. Това съобщи прокурор Мирослав Костов.

Делото е под прякото наблюдение на главния прокурор Сотир Цацаров, който препоръча за взривно-техническите експертизи да бъдат ангажирани чужди специалисти.

Почти пет месеца след тежкия промишлен инцидент, в който загинаха 15 души, хората от този регион са готови отново да търсят работа в предприятието, информира БНР.

Тревогите по оцеляването надделяват над страха и хората продължават да работят в завода.

"Незасегнатите от аварията цехове биха могли да бъдат използвани, но няма да се ангажирам със срокове, докато не завършат всички процесуално-следствени действия", коментира собственикът на предприятието Валери Митков.

Екип на Инспекцията по труда във Видин извърши проверка на терена на завод „Миджур” в Горни Лом през февруари. Информацията съобщи на пресконференция вчера Анка Велкова, изпълняващ длъжността директор на дирекцията във Видин, предаде радио "Фокус".

През месец януари инспекторите не бяха допуснати на територията на завода, където на 1 октомври 2014 избухна взрив и загинаха 15 работници. При извършената проверка са установени 3-ма работници, които са били с редовен трудов договор към предприятието и са работили на площадката на завода.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес