Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт по сигурността: Вероятно колата на Гешев е била следена

02 май 2023, 07:46 часа • 2378 прочитания

За да се организира подобен акт, би трябвало да се познава добре маршрута. Колата на главния прокурор Иван Гешев вероятно е била следена с видеонаблюдение, за да може взривът да е в момента, в който минава. Това каза експертът по сигурност Славчо Велков в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че хората, които отговарят за неговата сигурност, казват какъв ще е маршрутът и откъде ще мине кортежът. Има и резервни маршрути и те се избират от шефовете на екипите за охрана. Понякога обаче охраняваните лица налагат своето мнение.

„Ако е имало огнен стълб, както се твърди, това означава, че в състава на взривното устройство е имало нещо, което да го предизвика. Някой е знаел откъде ще мине мишената, че пътува с брониран автомобил и трябва да бъде поразен с този огнен стълб. Но остават много въпроси“, добави Велков.

По думите му резултатите от разследването ще покажат каква е целта, от това, което се е случило.

„Учуден съм от категоричните мнения за насоченост на взрива, за тротиловия еквивалент. Много е рано за подобни изводи. Можем да направим извода, че това е акт, които е насочен към VIP-персона и няма аналог в новата история на България“, заяви експертът.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес