Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дървената мафия или човешката небрежност? Ето кой е предизвикал 95% от пожарите в страната

06 август 2024, 09:19 часа • 1174 прочитания

"95% от пожарите на територията на старана са предизвикани от човешка небрежност. Това каза в сутрешния блок на БНТ инж. Росен Райчев, заместник-директор на Изпълнителната агенция по горите.

"Последните три големи пожара са предизвикани от небрежност", каза инж. Райчев и даде пример с пожарите около село Илия, в село Сенокос и този в Микрево.

Думите му са в синхрон с доклад на Европейската информационна система за горски пожари, според която 62% от пожарите в страната ни са предизвикани поради небрежност.  ОЩЕ: Небрежни и безотговорни: Българите са втори по палене на пожари в Европа за 2024 г.

Той призова твърдението за намеса на дървената мафия да бъде оставено настрана, защото по думите му не е вярно изобщо.

Призив към всички

Заместник-директорът на Изпълнителната агенция по горите призова всички заедно да направим нещо повече, а именно да сме по-отговорни към себе си и към обществото.

"Едно действие, което намираме за съвсем пренебрежимо и си казваме, че няма никакъв риск от пожар, предизвиква изключително бързо разрастване на огъня", предупреди инж. Райчев. ОЩЕ: 18 дни след бедствието: Овцевъдът с изпепелена ферма има нова кошара и чака новото си стадо

Превенцията в страната

Инж. Райчев увери, че превенция на територията на цялата страна има. "За всички горски територии има разработени планове за опазването им от горски пожари. Те обхващат всички видове собственост - държавна, общинска, частна и се изпълняват до пет години от тяхното приемане. Това е много важно, защото в тези планове се предвиждат мероприятия, които намаляват риска от възникване на пожари. Например предвидени са да се изграждат минерализовани ивици. Към настоящия момент през годината има изгредин 1400 км минерализовани ивици", коментира инж. Райчев. 

Той обясни, че става въпрос за ивица, в която е отстранена цялата растителност,  чийто почвен слой е чист, т.е. без запалими материали.

"В момента, в който огънят стигне до тази ивица, той спира своето разпространение и по този начин се ограничава пожарът", добави заместник-директорът на агенцията по горите. ОЩЕ: Пожарът в планината Славянка: Няма опасност за населените места 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес