Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докато вътрешният министър мълчи за полицейско насилие, СДВР не казва минала ли е кола през крака на протестиращ (ВИДЕО)

29 юли 2020, 10:32 часа • 5352 прочитания

Не можем категорично да твърдим, че е имало съприкосновение между автомобила, който се опита да премине през кръстовището до СУ, и протестиращ. Това заявиха на брифинг от СДВР.

Напрежение между протестиращи и шофьор беляза 20-я ден на антиправителствените демонстрации.

"В 21:50 на кръстовището пред СУ, при наличието на 7-8 души протестиращи, които бяха блокирали движението, решихме да говорим с тях да освободят кръстовището, за да може хората да се приберат по домовете си безпрепятствено. След тази наша акция протестът беше прекратен.

Възникна инцидент, при който водачът реши да даде заден, за да напусне кръстовището без никакви претенции. Чу се вик, момче от протестиращите съобщи, че автомобилът е минал през крака му. Започна словесна схватка между водача, протестиращите и между нас, може да се каже, че възникна напрежение. Пострадалият беше закаран и прегледан в ИСУЛ, а водачът беше тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Тестовете му бяха отрицателни.

От СДВР обявиха, че няма свидетели на снощния инцидент въпреки наличието на множество униформени.

Всичко това продължи до 01:15 ч., като през цялото това време водихме диалог с хората да пуснат автомобила, като молихме и свидетели на случката да дойдат в Първо РПУ. Уви, свидетели на случката така и не се появиха", обяви на извънреден бирифинг в СДВР комисар Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция".

По думите му в момента се преглеждат камерите от района, за да бъде установено има ли нарушение. Комисарят уточни, че по автомобила са хвърляни кенчета от бира, кал, и други предмети: "Това поведение е недостойно", заключи Тодоров.

От СДВР призоваха ако днешният общонационален протест, свикан пред МС, има организатори, да се срещнат с полицията, за да се уговори начинът на провеждането му. Подготвени сме за днешния ден, ще реагираме на всякаква ситуация", увери Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция".

По-рано днес пък, новият министър на вътрешните работи Христо Терзийски отказа да признае, че няколко човека са били пребити от полицията на първия ден от антиправилтествените протести.

По негови думи проверка действително е установила превишаване на полицейските правомощия, но отказа да конкретизира в какво точно се изразява това. "Превишаванията на полицейските правомощия са различни по вид. Например, извиване на ръце при поставяне на белезници. Не искам да влизам в детайли", коментира той пред Нова тв.

В същото време Хаджийски категорично отрече органите на реда да са снимали и унижили младо момиче, което е било задържано под колоните на Министерския съвет. За това разказа единият от битите мъже - студентът Евгени Марчев.

"Тя беше влачена по земята по ужасен начин. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене и тогава полицаят започна да я гали по косата и да я снима", спомня си той. Тя потвърди показанията му в свои телевизионни участия.

Въпреки че проверката по случая продължи повече от две седмици, а от МВР отказаха да публикуват записите от охранителните камери пред МС, днес новият министър отрече силовото ведомство да се опитва да прикрие полицейското насилие.

"Нямаме полза от това, когато цяла София е в камери. Това уронва нашия престиж", каза Хаджийски, като уточни, че адреналинът при служителите е висок и е важно да установи дали има умисъл при превишаването на полицейските правомощия. За момента няма уволнени полицейски служители, а четирима ще получат дисциплинарни наказания.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес