Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на КТБ не обжалва гаранцията си, счетоводителките и касиерката ще обжалват

21 юли 2014, 17:15 часа • 19571 прочитания

Оставените с определени мерки за наблюдение от страна на властите касиерка Маргарита Петрова и счетоводителките Борислава Тренева и Мария Димова - и трите служителки на КТБ, обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, ще обжалват пред Софийски апелативен съд мерките си за неотклонение.

Заседанието на съда е утре, 22 юли. Очаква се на него обвинението да представи заключението на счетоводната експертиза пред Софийския апелативен съд, пише БГНЕС. Съдът трябва да се произнесе по жалбите на Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката Борислава Тренева. Трите обжалват отказа на Софийския градски съд да излязат на свобода. Петрова и Тренева са зад решетките, а онкоболната Димова - под домашен арест. Първоначално с тях бе задържан изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, но Градският съд го освободи срещу гаранция от 10 000 лв. Нито прокуратурата, нито Русев са оспорили гаранцията и така той няма да застане пред Апелативния съд.

На 11 юли в Созопол бе задържан Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил над 205 млн. лева да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица.

На 13 юли, преди обяд, стана ясно, че не двама, а четирима, са задържаните за изнесените с чували според обвинението близо 206 милиона от КТБ, ден преди банката да бъде поставена под специален надзор. Обвинени са четирима души – Борислава Тренева, Мария Димова, главен счетоводител, изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова. Русев и Петрова са обвинени в присвояване, а Димова и Тренева – като помагачи.

Няколко часа по-късно обвинението за изнасяне на милиони с чували от Корпоративна търговска банка падна. Според новата версия на прокуратурата от края на 2011 година до 19 юни 2014 година Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова постепенно са източвали средства от КТБ, а счетоводителките са им помагали да заличават следите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес