Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото "ЕВН" към финал на втора инстанция

10 февруари 2021, 13:50 часа • 1335 прочитания

Делото „ЕВН”, по което подсъдими са Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков върви към финал на втората инстанция – Апелативен спецсъд. Днес започнаха пледоариите по него, предаде БГНЕС.

Министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков на финансите и Трайчо Трайков на икономиката, бизнесменът Иво Прокопиев, както и трима служители на дружеството „Булброкърс“, са подсъдими за продажбата през 2011 година на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество ЕВН. „Булброкърс“ е избрано за инвестиционен посредник при продажбата на ЕВН.

През юни миналата година Специализираният наказателен съд прочете оправдателни присъди по делото. Още тогава от прокуратурата казаха, че ще протестират.

Прокуратурата поиска днес Апелативният спецсъда да отмени първоинстанционната присъда и да постанови нова такава осъдителна.

Преди това сред разпитаните като свидетел бе бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който по това време е бил директор на Агенцията за приватизация. Той бе разпитан като свидетел и на първата инстанция пред специализираният наказателен съд.

Пред журналисти той коментира предстоящите избори. „Не, категорично ви казвам, няма да участвам. Имам други амбиции пред себе си. Пожелавам успех на всички, които ще участват и наистина да има една смислена кампания”, каза Караниколов. Той благодари на всички, „които отговарят за нашето здраве и се справят изключително добре. Ситуацията ще бъде още по-тежка затова трябва наистина да има ясни политики, просто ясни политики и малко да заровят томахавките, но това те си го решат”, посочи той.

Бившият министър към момента няма амбиции и да се връща в изпълнителната власт. Сега е юрисконсулт в частна фирма. „Аз все пак съм юрист, мисля да се развивам в тази област”, посочи той.

Още: Делото за EVN: Прокуратурата е направила качамак от сметки, счита Трайчо Трайков

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес