Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на човека на ДПС за СРС

27 юли 2017, 14:30 часа • 3157 прочитания

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев.

Мотивите са, че Гатев е ненадежден и не може да пази информация, информира bTV.

Преди няколко дни прокуратурата внесе искане до Агенцията с информация, че Гатев се е срещал с обвиняеми магистрати и им е давал съвети как да опишат жалби до бюрото за СРС-тата.

Гатев не дойде на днешното заседание на Бюрото.

Припомняме, че той влезе в Националното бюро за контрол на СРС с подкрепата на ДПС. Отнемането на достъпа до класифицирана информация на Гатев практически означава отстраняване от институцията.

По-рано на 24 юли прокуратурата официално съобщи следното по случая с Гатев:

"Прокуратурата предложи на председателя на ДАНС да бъде отнето разрешението за достъп до класифицирана информация на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС). На 23 май в Софийска градска прокуратура – СЗ „Антикорупция”, е постъпил сигнал от Държавна агенция „Национална сигурност”, с информация за установени нарушения на служебните задължения от страна на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства /НБКСРС/. На 2 юни на ДАНС е възложена допълнителна проверка по сигнала. След приключването ѝ, днес преписката е решена по същество от прокурор от СГП.

Установено е, че:

- обвиняем магистрат провел лична среща в заведение с въпросния член на НБКСРС, непосредствено след което посетил сградата на Бюрото, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред /по указание на члена на националното бюро то било изготвено от административния секретар на НБКСРС, в служебния й кабинет и на служебния й компютър/;

- заявление от подсъдим, с когото членът на Бюрото е в близки отношения, е изготвено и входирано по същия начин /на служебния компютър на административния секретар/;

- членът на НБ провеждал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях;

- след среща на члена на НБКСРС с лице, спрямо което са били прилагани СРС, то подало заявление за проверка. Тя била осъществена от въпросния член на Бюрото;

- обвиняем магистрат бил заведен в НБКСРС лично от този член, за да подаде заявление.

Съгласно разпоредбите на ЗЗКИ, разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на лице, което е „надеждно” от гледна точка на сигурността. Описаните случаи, установени при проверките на ДАНС, сочат на нарушения на „установения обществен ред” /по смисъла на ЗЗКИ/ от страна на този член на НБКСРС и представляват основание за „ненадежност” от гледна точка на сигурността и опазване на тайната.

По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на председателя на ДАНС да предприеме действия по преценка и произнасяне относно надеждността на този член на НБКСРС, с оглед разпоредбите на ЗЗКИ – преценка за отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация. Наличието на такова разрешение е изискване за заемане на длъжността член на Националното бюро, а липсата му е предпоставка за предсрочно прекратяване на мандата от Народното събрание.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес