Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четирима души са с повдигнати обвинения след спецакцията в "Нексо"

13 януари 2023, 16:03 часа • 3751 прочитания

Четири лица са привлечени като обвиняеми след вчерашната спецакция на следователи, полицаи, ДАНС и партньорски чуждестранни служби в офиси на криптобанката "Нексо" в София. Това обяви ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг в петък.

"Иззети са огромен брой магнитни носители на информация, компютри, пари и криптоактиви, в момента се извършва оглед. В рамките на досъдебното производство като обвиняеми са привлечени 4 лица, български граждани. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 до вчерашния ден в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови са участвали, а един от тях е ръководил организирана престъпна група", каза той.

Групата е създадена с користна цел за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Предвидените наказания за всеки от обвиняемите са повече от 3 г. затвор. Наложена им е забрана за напускане на страната.

По делото са били претърсени 15 обекта с предварително разрешение – офиси и жилищни домове, както и още 2 обекта по спешност. Разпитани са над 20 свидетели, разпити се провеждат и в момента. "Някои от разпитваните изразиха опасения за своята сигурност, ще се включат в програмата за защита на свидетели. Някои от тях са разпитани като анонимни", обяви Сарафов.

Българската фирма, през която "Нексо" оперира, е "Ен Ди Ес". Nexo AG пък е регистрирано в Швейцария и на практика не извършва никаква дейност, твърдят разследващите. Внесен е едва половината от изискуемия капитал. Това, което установяват те, е, че до настоящия момент "Нексо" ползва 662 хиляди адреса на криптоактиви, извършени са над 4 млн. различни трансакции, над 2 млн. от тях са входящи. Те са в криптовалута. Общата им стойност е над 94 милиарда долара.

Има и трансакции към лице, уличено в терористична дейност, както стана ясно вчера. Установено е от израелските тайни служби. Името му е Махмуд Мохамед Айеш от палестинска терористична групировка, казаха разследващите. Става въпрос за "Хамас".

Главният прокурор Иван Гешев благодари на Софийска градска прокуратура, на отдел "Киберпрестъпления" към НСлС, както и на ДАНС и МВР, които „в продължение на месеци работиха по този случай“. "Този случай е уникален не на фона на България, а в световен мащаб. Той е пример за добро междуинституционално сътрудничество, но и добро сътрудничество с нашите европейски, евроатлантически партньори. Случаят е доста сложен. Ще се нуждаем от експертна помощ от тях", каза обвинител №1.

"Този случай онагледява новите проблеми, пред които е изправена правоохранителната общност по цял свят. Сигурен съм, че още по-трудна и тежка работа предстои в бъдеще, за да се изяснят всички обстоятелства. Надявам се България да е в световните новини с това, с което може да се гордеем – нашите успехи в IT сектора, нашите млади хора. И да не сме в световните новини със случаи, които вероятно придават негативен облик на нашата страна. Но пък имаме капацитета да изясним всички обстоятелства, независимо от предизвикателствата", допълни той.

Сарафов смята, че финансово-технологичните престъпления стават все по-болезнен проблем за света. "Нашата амбиция, но и нашето задължение е да се изправим срещу престъпните деяния на финансово-технологичния сектор, които хвърлят петно и дискредитират цели групи финансови инструменти и институции. Такъв сорт деяния подкопават тежко доверието в системата", каза той.

Заговори и за помощ от Великобритания, САЩ и други страни. "Ние поехме тежката роля да бъдем авангарда в работата срещу извършителите на подобни деяния. Осъзнаваме срещу какъв огромен финансов и интелектуален ресурс сме изправени. Ние ще изправим нашата твърда решимост, нашите знания и умения, ще изправим закона и нашето оборудване, с което разполагаме. Ние разполагаме с такова, работим и срещу педофили, и срещу хакери, работим изключително добре по технологичните престъпления във виртуалното пространство", добави Сарафов.

Похвали се и с благодарствено писмо от британската агенция за борба с престъпността.

Светослав Василев от отдел "Киберпрестъпления" разкри, че се разследват и други компании, "които са собственост на привлечените като обвиняеми".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес