Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров се самосезира за депутата Борислав Миланов - заради чуждия имот

23 януари 2017, 14:01 часа • 4083 прочитания

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира във връзка с информацията за присвоен имот и затворена общинска улица от депутата от СДС Борислав Миланов. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Цацаров е възложил на Софийска градска прокуратура извършване на проверка по изнесените в материала факти, с оглед данни за извършено самоуправство – престъпление по чл. 323 от НК.

Историята на имота

Стайка Авджиева получава мястото във вилната зона Симеоново през 1967 г. Мястото е 600 квадратни метра и на него тя решава да построи бунгало и да го облагороди. Това разказа жената пред bTV.

След края на социализма хората, които имали бунгала във вилните зони, получили право да закупят имотите при определени условия. Семейство Авджиеви платили своето на общината.

В този период местата, давани за облагородяване, стават обект на реституционни интереси. И на масови злоупотреби. „По разни машинации и фалшиви документи те издават две решения на две семейства, които са рода. За нашето место и за това на Василеви, съседното, с което обявяват, че получават двата имота”, разказва Стайка.

Оказало се, че човекът, който по документи е изкаран наследник на бивши собственици на мястото, всъщност е шефът на общинската техническата служба тогава. Една от институциите, без чието одобрение нямало как да се реституира земята.

В едно удостоверение на Община Витоша се записва, че ние сме притежатели на този имот и най-отдолу г-н Божилов, който в момента е ръководител на техническата служба на район Витоша, инж. Иван Божилов, е заинтересован от този имот тъй като неговия дядо Търнин, е наследодателя. И той си позволява в това удостоверение отдолу да напише, че имот номер 2233, който е именно нашият имот, е на Търнин. А това не е вярно, обясни потърпевшата.

Иван Божилов от години не работи в общината и не отрича думите на Стайка Авджиева.

По същата процедура роднините на бившия шеф на техническaта служба придобиват и съседния на Стайка имот и веднага продават окрупнения парцел на семейството на активиста от СДС Борислав Миланов, който днес е депутат от Реформаторския блок. Случва се преди 16 години.

Реакцията на депутата Борислав Миланов

Борислав Миланов посочва, че е добросъвестен купувач и няма как да знае какво се е случвало с мястото преди.

След години съдебна борба на всички инстанции Стайка Авджиева доказва, че имотът ѝ е отнет без право. „С решение на ВКС се доказа, че ние сме собственици на този имот и те не са притежавали този имот. Намерихме нотариален акт на бивши собственици, които са обезщетени”, обясни Стайка.

През 2012 г. съдът окончателно решава, че тя е собственик. До тогава депутатът Миланов е окрупнил нейния имот със съседния, построил е къща, а земята на Стайка станала двор на луксозния имот.

Къщата, която той построява, е на три етажа, 500 квадратни метра разгърната площ. Тъй като той няма двор на тази къща, мястото на Стайка се явява двор.

Авдижева твърди също, че от 2012 г. до ден-днешен няма достъп до имота си. По думите на депутата семейство Авджиеви имат ключове и приемо-предавателен протокол и никой не им пречи да влязат в имота си. Но според Стайка този ключ не работи.

Стайка разказва, че след като е окрупнил нейния и съседния парцел, депутатът е затворил улицата откъм нейния имот с плътна метална врата и усвоил пътя.

Депутатът обясни, че е сложил вратата, за да се охранява имота по-добре и като се отвори улицата, тя ще си съществува. 

Отговорът на общината

Въпросната улица е собственост на общината и според инж. Иван Николов, ст. експерт Кадастър и регулация в район Витоша, категорично кадастралната карта и кадастралния план показват точно това.

Докато правят проверка дали усвоената улица е общинска, властите установяват, че върху публичната собственост депутатът построил беседка с барбекю. Тъй като изграждането няма одобрени технически книжа, това е незаконно, заявява инж. Невена Захариева от Техническа служба Витоша.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес