Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров: Прокуратурата борави с факти относно смъртта на митрополит Кирил

28 ноември 2013, 12:30 часа • 16031 прочитания

Недотам твърдо становище зае главният прокурор Сотир Цацаров относно изявленията от тази сутрин и вчера на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и на отец Димитър Амбарев за смъртта на Варненския митрополит Кирил. Цацаров припомни, че съдебната експертиза е показала, че митрополит Кирил е починал от удавяне и добави, че борави само с факти, не с приказки.

Нека Прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква - така Цацаров накратко резюмира преди заседанието на Висшия съдебен съвет новата информация и евентуалните действия на подопечната му служба за случая "митрополит Кирил", предаде Агенция "Фокус".

"Слушах внимателно всичко, което се говореше сутринта, включително интервюта, включително данни за конфликти с други духовници, но нека прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква, като такива – това не е нейна територия", каза главният прокурор.

На въпрос, дали ще бъде разпоредена нова проверка относно смъртта на митрополит Кирил, тъй като се появяват твърдения, че става дума за убийство, главният прокурор Сотир Цацаров отговори:

„Имаме един криминален случай. Не можем, в този случай, да работим със слухове за това, че някой, на някого, нещо е казал, или че някой е казал, че друг е бил заплашен или с интереси във църквата, за които имам определено мнение, но не е редно да ги коментирам”.

По думите му прокуратурата работи с обективни данни и факти, а фактите са тези, които Варненската окръжна прокуратура е установила на базата на заключението от аутопсията. Тези данни констатират удавяне.

„Аз не съм лекар, ако някой от вас е лекар, може да даде заключение, което е различно от това на съдебно-медицинските експерти, и ще го помоля да ми го даде писмено”, коментира Цацаров.

По думите му и след две години някой може да каже, че може би в едикой си случай, има твърдение за убийство. Дали ще има нова проверка, не мога да кажа - ще преценя, след като ще разговарям с колегите от Варненската окръжна прокуратура, допълни Цацаров.

На въпрос, ще бъдат ли разпитани лицата, които твърдят, че става въпрос за убийство, главният прокурор отговори: „Тази сутрин самият д-р Константин Тренчев каза съвсем ясно в една от телевизиите, че е бил призован на разпит във Варненската прокуратура, по повод сигнала, който беше отправи до мене”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес