Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова отчете 40% спад на влезлите бежанци през тази година

04 януари 2017, 11:22 часа • 1499 прочитания

Резултатите показват, че малко над 40% имаме среден спад на влезлите бежанци през тази година. За декември месец спадът е със 60%. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Бъчварова отчете, че резултатът е от добрата организация на работата, от доброто сътрудничество с армията. И на трето място, по думите й изграждането на оградата, „от която остават два участъка от по около 9-10 км, които много скоро трябва да бъдат завършени”. „Всичко това в общ сбор на практика повлия на ситуацията в страната и България в момента има поне наполовина по-малко бежанци, отколкото през миналата година”, посочи Бъчварова. Тя каза, че разчитат и на това, че 160-те млн., които премиерът договори с ЕК ще бъдат усвоени следващата година. „Ние сме готови с всички проекти, готови сме да обявим и поръчките за тези проекти, ще се отразят също на резултатите през следващата година”, добави тя.

Премиерът Бойко Борисов я допълни, че „автобусите дойдоха” и Бъчварова каза, че 5 млн. отпуска правителството за екипиране на специалните части и жандармерията на МВР.

„В момента всички поръчки са приключили, изпълняват се. Днес дойдоха първите автобуси, които са за овладяване на такива ситуации борба с масови безредици, следващите буквално дни предстои получаването на екипировката”, каза тя и посочу и договора за новите автомобили на МВР и се надява до края на месеца да имат поне няколко от тях.

„По-старите ще ги закараме в селата. Това, което съм възложил на МВР и на финансите - да намерят законовата форма и да сложим по полицай в село или на по две села в зависимост там как са разположени. Тези автомобили, които ще подменим в големите градове ще вършат прекрасна работа по селските райони, така че се надявам в следващите дни вече хората да ги видят там полицаите”, допълва Борисов.

В началото на заседанието пред министрите говори и зам.-финансовият министър Кирил Ананиев, който уведоми отново, че по предварителни данни на МФ за първи път след 2008г. консолидираната фискална програма завършва с излишък в размер на около 1,5 млрд. лв., което е 1,6% от БВП и даде и останалите цифри.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес