Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Гуцанов осъди България за 40 хил. евро

15 октомври 2013, 15:09 часа • 30202 прочитания

Бившият депутат от Коалиция за България Борислав Гуцанов осъди България в Страсбург, предаде Стандарт Нюз.

Международният съд присъди 40 хил. евро на Гуцанов заради ареста му преди три години и половина в операция "Медузите". Тогава той беше председател на Общинския съвет във Варна и беше арестуван за присвояване на средства чрез сключване на неизгодни договори. Прокуратурата го обвиняваше, че между 2003 до 2007 година е участвал в сключване на неизгодни сделки за внос на стари автобуси за градския транспорт в морската ни столица.

"От решението на съда в Страсбург следва автоматично българската прокуратура да провери и образува наказателно производство кой и защо е разпоредил тази акция и да понесе наказателна отговорност за това", коментираха юристи.

Запознати припомниха, че операцията срещу Гуцанов от преди 3,5 години е ръководена лично от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Съдиите в Страсбург признават, че е нарушен член 3-ти от Европейската конвенция за защита правата на човека, която забранява "нечовешкото и унизително отношение". Задържането и домашният арест пък международните съдии тълкуват като нарушение на член 5-ти от същата конвенция, отнасящ се за правото на свобода и сигурност на гражданите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес