Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БХК поиска проверка на Иван Гешев от Инспектората на Висшия съдебен съвет

21 юли 2020, 14:13 часа • 9137 прочитания

Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) сигнал относно разпространяването на добитите чрез специални разузнавателни средства записи от телефонни разговори на обвиняемия по досъдебно производство бизнесмен Васил Божков. Основанието на организацията за сигнала е, че това съставлява порочно упражняване на властнически функции, което накърнява престижа на съдебната власт и така осъществява нарушение на Закона за съдебната власт. А като аргумент, че ИВСС може да извърши проверката, БХК сочи, че по същество огласяването на записите е административно действие.

В сигнала си организацията посочва, че прокуратурата употребява събраните данни с цел да повлияе на общественото мнение, а не за да разкрие обективната истина, както повелява законът. Тези действия идват в контекста на масови протести в страната, които искат и оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Съгласно сигнала на БХК, действията на прокуратурата накърняват и презумпцията за невинност на обвиняемия, доколкото разкриват пред обществото само такива факти, които обслужват обвинителната теза и без по вината на обвиняемия да има произнасяне на съда.

Със сигнала се иска от инспектората да провери наблюдаващия прокурор, дал разрешение за огласяване на данните, както и главния прокурор Иван Гешев, тъй като главният прокурор осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и е пряко ангажиран със случая, понеже материалите са разгласени от личната му говорителка - Сийка МИлева.

БХК припомня, че прокуратурата е само едната страна в наказателното производство, докато само съдът решава дали едно лице е действително виновно в престъплението, за което обвинено. Затова, според организацията, прокуратурата действа превратно в случая – тя цели да убеди обществото в нещо, което не е доказано в неговата цялост.

Още: "От "Биволъ" се усъмниха в автентичността на СРС-тата срещу Божков"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес