Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банов се захвана сериозно с проверката на колекцията на Божков

07 февруари 2020, 15:30 часа • 1792 прочитания

Нашата работа е да установим ясно ситуацията – кое от къде е, какво е, отговаря ли на това, което е описано, и ще предадем цялата информация на компетентните органи. Ще направим проверката на ценностите от колекцията на Васил Божков съвестно. Така министърът на културата Боил Банов коментира възложената му от прокуратурата проверка на ценностите на фондация "Тракия", предаде репортер на БГНЕС.

По-рано Върховната административна прокуратура възложи на министерството проверка на античните предмети, стопанисвани от фондация "Тракия". Екпертите трябва да изяснят множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности, притежавани от Фондацията и Васил Божков. Проверката трябва а завърши в срок от 2 месеца. Според Банов обаче времето едва ли ще бъде спазено.

До момента са познати 212 предмета от тази колекция, защото те са излагани в изложба извън страната, стана ясно от думите на Банов. Предметите са получили одобрение за излагане в частен музей през 2008-2009 година от Стефан Данаилов. "Следва анализ на 212 предмета, категориризират ги, регистрират ги, проучват ги и с тях работи частният музей, като излага и тази колекция в чужбина. За останалите предмети към момента нямаме такова категоризиране и регистриране", обясни Банов.

Със сигурност за 2700 предмета има подадено преди години искане за анализ и за регистрация към Националния исторически музей. "Към момента предметите най-вероятно са обаче и повече, но тези 2700 предмета не са регистрирани, има подадено искане да бъдат регистрирани. Това ще бъде и резултатът от нашата проверка. Сега ще видим какво, как е подадено, какъв е произхода", посочи Банов.

Единият анализ е документален и по думите му ще го направят бързо. "Документалният анализ ще го направим много бързо, ще се провери конкретно какво има в частния музей. Тези 2700 предмета, а те вероятно са и повече, не са част от колекцията на частния музей. 212-те предмета са от името на фондация Тракия, мисля че беше, а другите предмети са си лично от името на г-н Божков", обясни той.

На въпроса какво ще проверят за нерегистрираните предмети, министърът каза "всичко" – от това какви документи са предоставени за придобиване, до характера на предметите, до това дали представляват изключителна ценност за държавата, до анализ на това каква е реалната им стойност, дали са истински и т. нат.

Министърът на културата подчерта, че тяхната работа е да установим ясно ситуацията – кое от къде е писано, че е, какво е писано че е, отговаря ли на това, което пише и да предадат цялата информация на компетентните органи. "Ние ще свършим това съвестно. Вече по-големи анализи там където има някакви съмнения или са необходими, вероятно ще продължат и повече от два месеца, защото сигурно ще се наложи да ползваме и лаборатории в Европа, но ние работим пряко с много такива. Това няма да е първият анализ, който ще правим", посочи Банов.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес