Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанас Славов иска новият парламент веднага да смени състава на ВСС

01 октомври 2024, 17:48 часа • 413 прочитания

"Този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) не трябва да избира нито нов главен прокурор, нито председател на Върховния административен съд (ВАС), защото отдавна е делегитимиран в очите на обществото и на професионалната общност". Това заяви бившият правосъден министър Атанас Славов от "Да, България" (ДБ) във връзка с днешното решение на мнозинството в Съдийската колегия на ВСС да стартира процедурата по номинации за нов председател на ВАС на 17 октомври.

Още: ВСС измести старта на процедурата за избор на шеф на ВАС

С това решение на практика се отложи началото на процедурата с две седмици по предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков, според когото трябва да се изчака краят на номинациите за главен прокурор. Срещу тази идея гласуваха трима членове на Съдийската колегия, които изразиха мнение, че такава процедура въобще не трябва започва в настоящия състав на ВСС.

Снимка: Actualno.com

“Всъщност нито единият, нито другият избор на двама от тримата големи (обвинител номер едно и шефовете на ВАС и ВКС - бел. ред.) в съдебната система не трябва да се правят от този състав на ВСС. Освен че е много отвъд мандата си, той отдавна не просто е загубил доверие, но е в много висока степен компрометиран. И тази делегитимация е и в очите на обществото, но и в очите на професионалната общност”, заяви Атанас Славов.

Още: Няма достоен за поста? Пак без номинации за главен прокурор на Пленума на ВСС

Първа задача за новия парламент - избор на нов ВСС

Според него непосредствено след свикването на новото Народно събрание следва да се пристъпи към избор на нов състав на Висш съдебен съвет с "независими и некомпрометирани членове".

“Трябва да заредим с ново доверие органите на съдебната власт с избора на лица, отговарящи на критериите за високи професионални и нравствени качества. След което те да изберат новия главен прокурор и новия председател на ВАС”, коментира Славов.

Още: "Усеща се форма на комфорт": Как се избира главен прокурор? Говори съдия Атанаска Дишева (ВИДЕО)

“Иначе ще позволим съмненията за зависимости и влиянието на различни олигархични интереси, които в момента доминират върховете на съдебната власт, да останат и в рамките на следващия мандат на ръководителите на прокуратурата и ВАС. Това е напълно недопустимо”, смята той.

Още: След главен прокурор: ВСС с изтекъл мандат ще избира и председател на ВАС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес