Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акушерката, пребила бебе в "Софиямед", официално отива на съд

21 декември 2015, 11:13 часа • 5990 прочитания

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18 април в отделението „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви малолетната Никол Димитрова, родена на 14 април, съобщиха от СГП.

Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в областта на врата му. Вследствие на нанесените удари и упражнената сила по отношение на родената преди 4 дни Никол е причинно постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно – мозъчна травма и тежък мозъчен оток. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост и същото макар и довършено, не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици от това престъпление, а именно смъртта на детето, поради оказана спешна висококвалифицирана медицинска помощ от лекари в МБАЛ „Токуда болница София „ АД.

До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от МБАЛ „Токуда болница София“. Те посочиха, че в болницата е постъпило за лечение бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете. След изследвания била констатирана тежка черепно мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив -състояния реално застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете. Според прокуратурата действията на Ковачева се окачествяват с особена жестокост и садизъм, което личи от продължителността на побоя.

По досъдебното производство са разпитани 31 свидетели, изготвени са съдебно медицинска експертиза за причинените телесни наранявания и съдебно психиатрична експертиза на Ковачева и видео техническа експертиза.

Емилия Ковачева е с ярка за неотклонение „Домашен арест“. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес