Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат на известната със скандала "Ченалова" френска компания: Синдикът не ни отговаря

15 декември 2014, 14:27 часа • 34649 прочитания

Комуникацията със синдика Панайот Велкове, който беше назначен във френската компания "Белведере Кепитъл Мениджмънт", е силно затруднена. Служебният му адрес е в Бургас. Там няма лице, което да отговаря на получените документите. Това коментира специално за Actualno.com Здравка Угринова – партньор в адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“. Кантората е избрана да представлява българския клон на френската фирма в делото по несъстоятелност.

Именно заради "Белведере" се стигна до поредния скандал със съдебната ни система - френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан директно се усъмни в безпристрастността на съдия Румяна Ченалова, която се занимава със случая. Ченалова е човекът, който пое и делото срещу ТВ7, заведено от "Ноу Фрейм Медия" на Николай Бареков, а Панайот Велков беше назначен и там за синдик. Съдия Ченалова води и още дела, заведени покрай войната между Делян Пеевски и Цветан Василев.

Адвокат Угринова добави пред Actualno.com, че на 22 октомври синдикът Панайот Велков се е легитимирал. Това е бил същият ден, в което е било направено определението по делото. По повод твърденията на съдия Румяна Ченалова, че има още искания от кредитори, адвокатът обяви, че единствено е била одобрена молбата на фирма „Агротехнолоджи“.

Иначе по време на самата пресконференция, която се проведе в БТА, Етиен Юк – ръководител вътрешен одит на компанията-майка „Белведере Груп“, обясни, че до края на годината ще бъдат отпуснати още 2,5 млн. евро в подкрепа на двете компании - „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“. Той добави, че се надява въпросът с делото да бъде разрешн в следващите няколко дни. Най-малкото защото случващото се влияе зле и на имиджа на България.

Отстраненият от съда изпълнителен директор на „Белведере Кепитъл Мениджмънт“ Николаос Смирноф изрази опасенията си, че синдикът може да навреди на компанията, тъй като не я познава и не е запознат с дейностите й. Едно от неща, които със сигурност ще пострадат, е изпращането на отчетите от страна на българския клон до компанията-майка. Това щяло да бъде проблем, тъй като „Белведере-Груп“ се листва на Парижката фондова борса.

По време на събитието присъстващите бивши ръководители на "Белведере Кепитъл Мениджмънт" отказаха да коментират състоянието на правосъдната система. Николаос Смирноф добави, че политиката на компанията е да не коментират думите на френския посланик Ксавие дьо Кабан. Все пак отстраненият директор благодари за подкрепата на дипломата и добави, че всички чуждестранни компании трябва да знаят, че посланиците са зад гърба им.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес