Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат: Божков може да бъде разпитан, но прокуратурата не иска да работи

22 март 2022, 08:08 часа • 2487 прочитания

Бизнесменът Васил Божков може да бъде разпитан. В НПК има текст за това. Ако прокурорите имат текст да не го разпитат, да дадат обяснение. Тук говорим за желание на лицето, което трябва да бъде разпитано, да се съгласи да го разпитат. Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия адвокатът Емануил Йорданов.

По думите на адвокат Димитър Марковски също няма правна драма в тази ситуация.

„Не мога да си обясня защо се разгарят спорове между институциите. Законът е така конструиран и не пречи да се направят усилия“, добави той.

По думите на Йорданов правната драма е в това, че прокуратурата не иска да работи. „А когато един прокурор не иска да работи, никои не може да го накара“, категоричен беше Йорданов.

Според него има много неща, които трябва да се изяснят, за да се установи дали Божков казва истината или не.

“Имаме достатъчно данни на база на сигнала на Божков. Могат да бъдат разпитани основните действащи лица. Имаме кореспонденция между Борисов, Горанов и Божков. Тя може да е предмет на техническа експертиза. Това може да създаде обща картина”, обясни Йорданов.

Мнението на Марковски е, че изявите на Божков в медиите са повод за започване на досъдебно производство.

“Към момента на претърсване все още няма данни какъв е точният предмет на разследване и кои са лицата, които ще бъдат обвиняеми”, коментира Йорданов.

“Не може да се допуска Европейската прокуратура да иззема функциите на българската прокуратура. Да не демонизираме цялата система, сред тях има качествени юристи”, категоричен беше Марковски. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес