Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 души, сред които Ториното, бяха задържани в София

10 март 2016, 18:37 часа • 3769 прочитания

При проведената специализирана полицейска операция на територията на София до момента в хода на операцията са проверени 681 души, за 21 от тях е установено, че са криминално проявени за различни престъпления. В столични районни управления с полицейски мерки до 24 часа са задържани общо 15 човека. Това съобщават от МВР.

За 41 от проверените е установено, че притежават законно оръжие, при 37 то е за лично ползване, а на четирима е предоставено за служебно ползване /извършване на дейност по сключени договори по Закона за частната охранителна дейност/. Четири автомобила са спрени от движение за установени технически неизправности и един – заради съмнения за интервенция.

С предприетите действия се търси постигане на обществена сигурност, което е една от основните задачи на полицията. От СДВР призовават гражданите да проявят търпение и толерантност при евентуални затруднения в придвижването им по време на извършваните проверки.

Припомняме, че днес в столицата бе арестуван в Ивайло Борисов – Ториното, известен като дясната ръка на Златко Баретата. Името на Ториното бе замесено в инцидента на Околовръстното шосе, при който негови охранители биха мъж и жена заради забележка с клаксон на пътя. Има заповед за задържането му за 24 часа, той отведен е в Шесто РПУ за разпит.

Ивайло Борисов е подсъдим за убийство и за трафик на наркотични вещества. Той е бил задържан на 16 февруари 2013 г., като няколко месеца по-късно постоянната мярка за неотклонение "Задържане под стража" е сменена с по-лека.

Побоят провокира главния прокурор Сотир Цацаров да поиска спешни мерки от МВР. Той свика среща с главния секретар и директора на ГД „Охранителна полиция“ за вземане на незабавни мерки за осъществяване на засилен контрол за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност.

„Инцидентът на Околовръстното шосе в София е поразяващ със своята наглост и съзнание за тотално несъобразяване със законите и обществения ред. Разпоредили сме контролна проверка, която трябва да установи спазва ли се законът по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия. Втората проверка касае търговците, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност. Ще бъде осъществена проверка и на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават", обясни Цацаров.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес