Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 хил. души са загинали по пътищата ни за 9 години

15 февруари 2015, 19:06 часа • 20171 прочитания

За девет години по пътищата на страната са загинали 10 хиляди души, а повече от 120 хиляди са били ранени и осакатени.

Черната статистика представи Ева Попова от фондация „Безопасни улици от Валя" по време на протест в столицата под надслов „За бързо правосъдие срещу убийците на пътя".

Акцията бе проведена вчера, на Голяма задушница пред съдебните палати в София, Стара Загора, Бургас, Русе, Казанлък, Плевен и Варна.

Хората издигнаха лозунги „Искаме нови закони", „Кое ще е следващото премазано дете", „Справедливи наказания за шофьорите убийци".

Организаторите на проявата инициираха създаването на подписка срещу проточването на делата и условните присъди за шофьорите убийци. Събраните парафи ще бъдат внесени в Министерството на правосъдието.

В Стара Загора към протестиращите се присъединиха и родителите на 4-годишния Паоло, който бе прегазен с джип от Георги Сапунджиев на 2 юни в центъра на града. „Днес съм тук, защото убиецът на моето дете, който се призна за виновен, още е на свобода.

Това не е редно, аз настоявам за бързи промени. Някои от убийците напускат страната, докато чакат дело", каза Красимира Иванова, майка на детето. На първа инстанция Сапунджиев бе осъден на три години и четири месеца затвор. Делото в апелативния съд в Пловдив е насрочено за 5 март.

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес