Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплахата от астероиди била преувеличена

21 октомври 2015, 08:15 часа • 6368 прочитания

Астероидната заплаха за Земята се явява преувеличена, а харченето на огромни суми за защита на планетата от космически тела е излишна, тъй като историята на човечеството не познава нито един случай на гибел на хора от падането на метеорит или астероид.

Това заявил Николай Подорванюк от Държавния астрономически институт в Русия пред РИА Новости.

Вчера стана ясно, че НАСА е открила гигантски астероид, който навръх Хелоуин (31 октомври) ще се сближи рекордно близко до Земята за последните девет години.

Скоростта на небесното тяло е 35 километра в секунда, което се явява нехарактерно висок показател. Обектът, получил названието 2015 TB145, ще прелети на 499 000 километра от нашата планета, което се равнява на 1,3 разстояния от Земята до Луната и не представлява опасност за планетата ни.

"Историята на човечеството не познава нито един случай на гибел на хора от падане на метеорит или астероид на Земята. При падането на Челябинския метеорит хората са получавали травми, но те са били предизвикани от порязвания от разбилите се от взрива стъкла.

Това са доста редки събития, за да мислим сериозно над това да се обезопасим от тях или дори да харчим огромни суми. Всъщност на Земята има много повече опасности – както от природен, така и от антропогенен характер", казва Подорванюк.

По думите му космически тела с различни размери постоянно се сближават със Земята. И ако преди няколко десетки години само сме се досещали за това, то днес се води постоянен мониторинг на околоземното пространство – работят редици телескопи, обединени в глобални системи, а също постоянно нараства обществото на астрономите любители.

"Разбира се, Земята не е застрахована от падането на такива тела като Челябинския метеори и не е ясно как да се проследяват такива тела, когато те се сближават към Земята откъм Слънцето", добавя ученият.

Както уточнява астрономът, конкретно от астероида 2015 TB145 не бива да се очаква нищо опасно.

"Дори ако размерите му са от порядъка на стотици метри, така или иначе масата му ще бъде пренебрежимо малка в сравнение с масата на Луната и следователно приносът на този астероид в приливната дейност на системата Земя–Луна ще бъде пренебрежимо малък. По такъв начин може да не се страхуваме от приливи и изригвания на вулкани", заключава Подорванюк.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес