Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западните специалисти напуснаха Байконур

24 март 2022, 11:57 часа • 4252 прочитания

Британските комуникационни спътници OneWeb са останали в Байконур, а чуждестранните специалисти са запечатали помещението с тях и са напуснали космодрума, пише РИА Новости, като се позовава на източник на космодрума.

Русия отказала да изстреля спътниците на OneWeb, след като британското правителство не пожелало да излезе от състава на директорите на компанията, а самата компания не дала на руснаците гаранции, че спътниците няма да бъдат използвани за военни цели.

„Екипът на OneWeb завърши работата, запечата помещението със сателитите, включи регулирането на температурата и влажността там, запечата вратите и напусна космодрума“, заявил събеседникът на агенцията.

Как Рогозин и представители на западните космически агенции се упражниха в "красноречие"

Той уточнил още, че чуждите специалисти са обмисляли възможността за окончателно извеждане на космическите апарати от Байконур, но не могли да направят това поради трудности с организирането на пренасянето.

По-нататъшната съдба на сателитите ще зависи от действията на британското правителство, казва източникът.

Чуждестранните специалисти са участвали в предстартовата работа по изстрелването на спътници по договори на компанията Главкосмос с европейския доставчик на стартови услуги Arianespace и компанията Starsem. Компанията Starsem притежава сертифицирани по западни стандарти помещения в Байконур, достъп до които се предоставя само с разрешение от чуждестранните специалисти.

Според шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин OneWeb ще фалира, след като Роскосмос откаже да предостави ракети. Впоследствие OneWeb обаче сключи споразумение за изстрелване на спътниците с американската SpaceX.

ExoMars-2022 няма да полети. "Казачок" ще каца сам на Марс?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес