Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За финал на цял ден говорене Путин обяви космическа станция в Русия

16 април 2015, 17:16 часа • 19237 прочитания

"Русия планира да построи своя собствена космическа станция до 2023 г.", заяви руският президент Владимир Путин на днешата си голяма пресконференция, предаде БГНЕС.

"До 2023 г. ние планираме да създадем нашата собствена национална космическа станция в орбита", каза Путин. "Това е нещо далечно и в бъдеще, но и необходимо за нас от гледна точка на националната ни икономика", добави той.

Русия и НАСА наскоро се съгласиха да продължат да работят и финансират Международната космическа станция (МКС) поне до 2024 г., но бъдещите съвместни космически проекти остават под съмнение, тъй като отношенията между Русия и САЩ се влошиха заради украинския конфликт.

Според Путин Русия се нуждае от собствена космическа станция, за да бъде в състояние да видите собствената си територия правилно от космоса. "Ние използваме МКС активно за наука и икономика, но от нея виждаме само 5% от територията на Русия. От националната станция ще имаме възможност да видим цялата площ на страната си", посочи държавният глава.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес