Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Война в Космоса: Русия е изстреляла част от антисателитно ядрено оръжие, твърдят САЩ

17 май 2024, 11:48 часа • 7004 прочитания

През февруари 2022 г., още преди да нахлуе в Украйна, Русия е изстреляла в Космоса спътник, предназначен за тестване на компоненти за потенциално антисателитно оръжие, което би могло да носи ядрено устройство. Това съобщиха американски официални лица, цитирани от The Wall Street Journal.

Още: Подозрения: САЩ смятат, че Русия разработва антисателитно космическо оръжие

Спътникът е без ядрено оръжие

Сам по себе си, изстреляният спътник не носи ядрено оръжие. Но американските служители твърдят, че той е свързан с продължаващата руска ядрена антисателитна програма, която през последните месеци все повече тревожи администрацията на президента Джо Байдън, Конгреса и експерти извън правителството.

Ако оръжието бъде разгърнато, Москва ще може да унищожи стотици спътници в ниска околоземна орбита с ядрен взрив. Това космическо пространство е доминирано от активите на американското правителство и компанията на Илон Мъск SpaceX.

Още: Анализатор: САЩ се подготвят за възможно най-лошия сценарий в Украйна

Какво прави Космос-2553?

Въпросният спътник, известен като Космос-2553, е бил изстрелян на 5 февруари 2022 г. - 19 дни преди началото на пълномащабната инвазия в Украйна. Той все още се движи около Земята в необичайна орбита, гласи информацията от САЩ, цитирана от WSJ.

Спътникът работи тайно като платформа за изследване и развитие на неядрени компоненти на новата оръжейна система, която Русия все още не е внедрила, твърдят американски служители.

Снимка: Роскосмос

Още: Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

Русия казва, че космическият апарат е предназначен за научни изследвания - твърдение, което според официални лица от САЩ не е правдоподобно. Когато съобщи за изстрелването на спътника, Москва обяви само, че е оборудван със системи за работа „в условия на излагане на радиация и тежки заредени частици“.

Въпреки че САЩ знаят, че Русия от години се интересува от ядрен противосателитен потенциал, едва напоследък са в състояние да определят по-добре напредъка на програмата.

Тревогите на САЩ за космическа ядрена заплаха

Съединените щати смятат, че Русия разработва базирано в Космоса ядрено оръжие за противодействие на сателити, чиято детонация може да наруши всичко от военните комуникации до мобилните приложения за споделено пътуване, съобщи през февруари "Ройтерс", като се позова на свой източник. Според него системата ще включва ядрено взривно устройство, поставено в орбита.

Още: Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

В тази връзка през март САЩ и Япония предложиха резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се подчертава, че нациите трябва да спазват договора, забраняващ разполагането на ядрени оръжия в Космоса. Москва обаче блокира резолюцията.

Още преди това в Конгреса на САЩ стана горещо заради темата – американското разузнаване сподели данни, на база на които се направи заключение за сериозна заплаха за националната сигурност на страната. Става въпрос за разполагане от страна на Русия на система за заглушаване на сателити в Космоса, с която Москва ще опита да спре САЩ да получават информация за руските ядрени оръжия и мощности. А същевременно ще се намесят в управлението и контрола на американските ядрени оръжия, притесни се разузнаването – припомнете си: Космическа ядрена заплаха от Русия спрямо САЩ: Тревогата тип "Междузвездни войни" в Конгреса.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес