Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водата на Земята се е образувала с помощта на Слънцето

01 декември 2021, 09:10 часа • 4631 прочитания

Астрономи от университета на Кертина в Австралия са открили, че Слънцето се явява вероятен източник на водата на Земята и други обекти от Слънчевата система.

Резултатите от научното изследване предполагат, че астронавтите могат да получават вода от астероиди и лунни породи в случай на пилотиран полет до Луната. Това става ясно от статия, публикувана в изданието Nature Astronomy.

Изследователите са открили, че слънчевият вятър, състощ се от заредени частици (основно водородни йони), са създали вода върху повърхността на прашинките на астероидите, които са се врязали в Земята в първите дни от съществуването на Слънчевата система.

Първоначално се смяташе, че водата е попаднала на Земята с астероиди от клас С (тъмни въглеродни обекти), но изотопният анализ демонстрирал съществуването на още един пренебрегнат източник.

Учените са анализирали образци от астероида от клас С Итокава, които били събрани от японската космическа сонда „Хаябуса“ и донесени на Земята през 2010 година. Оказало се, че прашинките на астероида съдържат водни молекули, което като цяло съответства на 20 литра на всеки кубически метър породи.

Според изследователите подобен процес на химическо изветряне може да се случва не само на астероиди, но и на по-големи космически тела, включително и на Луната.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес