Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вихри вилнеят на Венера

15 ноември 2015, 09:00 часа • 9562 прочитания

Европейската космическа агенция (ESA) е публикувала серия снимки на южния полюс на Венера, заснет от космическия апарат Venus Express.

Атмосферата на Венера е много по-плътна и гореща от земната – температурата на нейната повърхност достига 450°C. Тя се състои основно от въглероден диоксид и азот и съдържа също плътни облаци от сярна киселина, което води до силен парников ефект.

От февруари 2007 до април 2008 г. сондата Venus Express е правила снимки на полярните вихри с диаметър 2-3 хил. км, възникващи поради особеността на ветровете. Причина за тяхното възникване е прегряването на плътната атмосфера на Венера.

Ниските ширини получават доста повече слънчево лъчение от полюсите на Венера, което кара горещия въздух в тях да се издига нагоре и да се измества към полюсите. Това ускорява движението на студения въздух на полюсите, карайки го да се спуска към повърхността.

Скоростта на ветровете в горните слоеве на атмосферата на Венера достига 400 км/ч, което е 60 пъти по-бързо от скоростта на въртене на планетата. Заедно с въздуха в плътните долни слоеве се спускат и облаците, като се нагряват до големи температури.

Благодарение на това те стават видими в инфрачервения спектър – центърът на вихъра на снимките е яркожълт, а краят му, който е с по-ниска температура, е червен.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес