Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникални гледки ни очакват на майското небе

05 май 2016, 19:20 часа • 2731 прочитания

За любителите на небесните зрелища месец май ще бъде отбелязан от вълнуващи събития, които започват с пролетния звездопад Ета-Аквариди, чийто пик е още тази вечер.

"В източната част на небето над хоризонта може да се види съзвездие Водолей. Именно в това съзвездие е разположен радиантът на метеорния поток Ета-Аквариди, чийто максимум ще бъде в 23:00 часа", казват от Московския планетариум пред Интерфакс.

Радиант се нарича точката на небето, от която изглежда, че излизат "падащите звезди". Стар обичай е всеки да си пожелае нещо при падаща звезда, а най-благоприятните условия за наблюдения на звездопадите са извън градовете, далеч от ярките светлини.

Луната е близка до фаза новолуние и няма да пречи на гледката, но за жалост това може да стори облачното време.

В следващите дни активността на метеорния поток ще се снижава постепенно, но явлението все още ще се наблюдава до 28 май.

Другото събитие, което не бива да пропускаме на небето, е транзитът на Меркурий през слънчевия диск, което ще се състои на 9 май. Това рядко астрономическо явление е очаквано с нетърпение от астрономи и любители и ще може да се наблюдава с мощни бинокли и любителски телескопи, снабдени със специални слънчеви филтри.

За тези, които не разполагат с такава техника, НАСА ще излъчва пряко уникалното събитие. Транзитът започва в 14:42 часа.

Следващият транзит на Меркурий ще се състои чак през ноември 2019 година, но Слънцето ще бъде зад хоризонта, затова подобно уникално явление ще може да се наблюдава в Северното полукълбо чак през 2032 година.

На 22 май пък ще се състои опозицията на Марс, а на 31 май Червената планета ще се окаже в най-близката си до Земята точка, което ще позволи да се види една от нейните полярни шапки.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес