Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените отново правят опит да се свържат с "Фила"

10 ноември 2015, 13:24 часа • 7266 прочитания

Пилотите на мисията "Розета" неочаквано бързо успели да сближат сондата с кометата Чурюмов-Герасименко, което позволило на ESA да започне серия нови опити да се свърже с модула "Фила". Връзката с него беше загубена в края на юли, съобщава Коен Гойртс от научния екип.

"Нашите колеги изведоха "Розета" на 200 километра от повърхността на кометата, което ни дава възможност по-рано от планираното да се опитаме да възстановим връзка с "Фила". Сега температурата на "Фила" все още е в нормата, но бързо спада с отдалечаването на кометата от Слънцето, и ще достигне критична точка в средата или края на януари следващата година. Затова следващите два месеца ще бъдат решаващи в живота на "Фила", заявил Гойртс, който е служител на Германския авиационно-космически център (DLR).

От края на август "Розета" не е имала техническа възможност да опита нова връзка със спускаемия модул, тъй като в този момент сондата изучавала другата половина на кометата.

"Фила" се събуди неочаквано и влезе във връзка с "Розета" в средата на юни, след почти два месеца опити да бъде установена връзка с нея и да се открие мястото на нейното кацане.

Веднага след като научните екипи на "Розета" и "Фила" разказали за своите планове по използването на инструментите на сондата, връзката със спускаемия инструмент била загубена за три седмици и учените заподозрели, че една или две антени на модула може да са повредени.

След това екипът на "Фила" успя да установи краткотрайна връзка с модула в началото и средата на юли, а после изцяло прекрати да се отзовава на сигналите от "Розета".

След като "Розета" бе преместена от другата страна на кометата, инженерите на DLR разработиха програма, която да превключи "Фила" в режим на работа с една антена. Този алгоритъм ще бъде проверен в близките дни и седмици, допълва РИА Новости.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес